Наказанието на Себастиан Фетел в Канада бе грешка и отбеляза

...
Наказанието на Себастиан Фетел в Канада бе грешка и отбеляза
Коментари Харесай

Фетел vs Хамилтън - правото във Формула 1

Наказанието на Себастиан Фетел в Канада бе неточност и означи нов епизод в историята от несъгласия във Формула 1.

Решението на комисарите за случая с Люис Хамилтън на четвърти завой на “Жил Вилньов” още веднъж пробуди една остаряла тематика за регулациите в спорта и по какъв начин следва да се ползват. Като приключил Юридическия факултет постоянно се постанова да се дебатират избрани проблеми, които попадат в новините поради наказващите органи и степента на наказване.

Първо, по съответния случай - публиката, митове на спорта, както и звезди от други шампионати (MotoGP, NASCAR и т.н.) единомислещо се сплотиха към концепцията, че Фетел и Хамилтън трябваше да бъдат оставени да се състезават и да не се прибягва до външно вмешателство в техния спор. Аргументите за това са, че Себ нямаше какво друго да направи в обстановката. Той бе отвън очертанията на трасето и при неналичието на сцепление в тревата, бе невероятно да се завърне по различен метод на пистата.

Според общата доктрина в правото наказателната отговорност поражда при настъпване на непозволено отговорно държание. Отдавна се приказва за създаването/написването на някаква форма на Наказателен кодекс, само че с цел да съществува сходен закон следва на всяка една писта, за всеки един завой, при всеки един сюжет да бъдат написани избрани хипотези, с цел да може при възникването им, да се ползват предписаните наказания.

На доктрина това звучи рационално, само че на процедура е доста мъчно използвано, защото проверяващият (този, който събира обстоятелствата и ги анализира) и осъждащият орган (налагащият наказанията) е еднакъв - комисарите в съответното Гран при. Затова се борави с по-общи понятия, едно от които е “небезопасно завръщане на пистата”. Във Формула 1 обаче няма обособен орган, или обособена група от експерти, или обособена група от назначени някогашни състезатели, които да се занимават единствено с това, или както и да се назова, с цел да може да има неизменност във взимането на решенията.

Затова и светът си спомни за сходна обстановка на Хамилтън против Рикардо в ГП на Монако през 2016-та, когато първият не бе осъден. Намирането на салдото е доста сложна задача, заради което не би трябвало да се търсят някакви конспирации по тематиката. Подобни грешки се случват на всички нива във всички спортове и е редно за Формула 1 да се поясняват като грешки във взимането на мъчно решение в сложна обстановка.

Второ, в името на спорта, а и на правото - завръщането на Фетел на пистата не е редно да се пояснява като “небезопасно” първо заради неналичието на “опасност”, по-късно поради неналичието на предумисъл у германецца, както и поради това, че е непостижимо да приказваме за “безвиновна отговорност”, каквато бе тезата на един от моите сътрудници. Пилотите би трябвало да бъдат оставяни да се състезават между тях и изхода на разногласията не би трябвало да бъде разрешаван от комисарите, изключително пък в моменти, в които и Тото Волф, и Люис Хамилтън бяха учудени от случилото се.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР