Наказание от пет години “лишаване от свобода“ ще изтърпи Велислав

...
Наказание от пет години “лишаване от свобода“ ще изтърпи Велислав
Коментари Харесай

Изрод измъкна над 39 хил. лв. от баба с брутални заплахи!

Наказание от пет години “лишаване от независимост “ ще изтърпи Велислав П., от гр. В.Търново, помощник на ало измамници, ужилили пенсионерка от гр. Бургас с над 39 000 лева. Бургаският апелативен съд удостовери присъдата на първата инстанция, която е определила първичен общ режим за подсъдимия. Велислав П. е наказан и на " санкция “ в размер на 5 000 лева

Мъжът е приет за отговорен за това, че в интервала от 15.12.2016 година до 12.01.2017 година в гр. Бургас, при изискванията на продължавано закононарушение, в съучастничество с други две неустановени по делото лица, настоящи като съизвършители, а самият той като помощник, за да набави за себе си и за другите съучастници имотна полза, спомогнал да бъде принудена стара жена от Бургас чрез заплашване, осъществено от съизвършителите, да извърши нещо обратно на волята й - да съобщи, хвърляйки през терасата на жилището си, парична сума общо в размер на 39 200 лв., като по този метод й била породена имотна щета в размер на 35 200 лв., представляващи обилни имуществени вреди, действието е осъществено от повече от две лица и е съпроводено със опасност да бъдат породени тежки телесни повреди на потърпевшата.

Почти месец дамата била подложена на телефонен тормоз. Схемата за изнудването й била " пари за болно дете в Турция “, като в тази ситуация в диалога по телефона се намесвал и " служител на реда “. Измамниците принудили жертвата си със закани за взривяване на жилището й, изваждане на око, ампутиране на крайник или ръка, да им даде общо 39 200 лв..

При всеки един случай я държали непрестанно на линия, принуждавали я да не затваря телефона и да им дава пояснение за дейностите си. Траншовете били от 2000 лева до 5000 лева Единствено първата сума от 400 лева, с която дамата разполагала в наличност, била дадена на ръка на дете на към 10 години, по заповед на нарушителите. Останалите пари, били теглени от банката, опаковани в найлонови пликове и пускани през терасата. Схемата сработила 12 пъти. Пакетите постоянно били прибирани от подсъдимия Велислав П., който според ангажимента си с изнудвачите си удържал 20 % от сумата.

Измамата е разкрита с помощта на служителка в банката, която се усъмнила, че старата жена тегли за къс интервал от време огромни суми от сметката си. По време на задържането, до момента в който прибирал следващата пратка от потърпевшата пенсионерка, Владислав В. оказал гневна опозиция и служителите на реда, с цел да го задържат, употребявали физическа мощ и белезници.

Подсъдимият е бил наясно, че взе участие в незаконна активност, обвързвана с телефонни измами, дружно с още лица, получавал от тях инструкции по телефона по кое време и от кое място да вземе парите, какъв брой да си задели, по кое време и къде да им ги съобщи. Бил е изцяло наясно, че парите не са хвърлени от дамата непринудено. Въпреки това е желаел да се облагодетелства финансово и това го е стимулирало неведнъж да взе участие в незаконните дейности и персонално да получава и предава парите, с които да облагодетелства финансово и останалите съучастници, написа в решението на Апелативен съд – Бургас.

При установяване на наказването съдът е съобразил и забележителния дял на сходни закононарушенията в страната, публичният отзив от тях и вредите, които нанасят най-вече на старата част от популацията, както и ролята и смисъла в този развой на лица като Владислав П., които водени от устрема елементарно да завоюват пари, се съгласяват да оказват помощ на директните причинители на тези закононарушения.

Въззивният състав не е намерил учредения да промени мярката за неотклонение на подсъдимия и той остава арестуван под стража.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период пред ВКС
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР