Накъде трябва да се развива София – на север или

...
Накъде трябва да се развива София – на север или
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за имотите в София, Пловдив и Варна?

Накъде би трябвало да се развива София – на север или на юг? Какво се случва на имотния пазар в другите два огромни града на страната – Пловдив и Варна? Това бяха главните въпроси, които участниците в жилищния панел на Balrec разискаха през вчерашния ден.

София

Пазарните участници останаха раздвоени за това накъде следва да се уголемява столицата. Според Ивайло Мишев, шеф на Инвестиционна дивизия в Arco Real Estate, това би трябвало да е Северната част на столицата, където обаче има потребност от съществени вложения в построяването на инфраструктура.

" Северна София е мястото, където има свободни площи сега, само че някой би трябвало да направи първата крачка “, сподели Мишев. Според него, общината следва да направи първата крачка и да подкрепи развиването на този район. От една от фирмите, насочили своето внимание в развиването на комплекс с следен достъп в Лозен – Residential Park, показват, че за момента не се вижда особена поддръжка от общината.

Румен Величков, търговски шеф в Residential Park Lozen, съобщи, че компанията му възнамерява застрояване на имот от 1000 дка, а за бъдещите си проекти е закупила още 300 дка. " Планираме реплекиране на към този момент сполучливия ни план Residential Park Sofia и основаването на приятна среда, която се управлява и поддържа. Днес в нашия първи план живеят 2000 души “, добави той.

На пазара на първокласни парцели се регистрира 30% растеж на запитванията през първото шестмесечие на 2018 година, само че в същото време и спад в наемите и продажбите заради нарасналите цени. Бистра Харизанова, старши съветник в Unique Estates съобщи, че чака растежът на отпуснатите заеми да доближи 10%, а по отношение на кварталите с максимален интерес сега, тя уточни, че това са част от Бояна - към Беловодски път, Драгалевци, Симеоново и тези към Южната дъга на Околовръстния път.

Харизанова добави, че съгласно нея надценените парцели ще отчетат спад с 10% в идващото шестмесечие, главно и поради обстоятелството, че се чака излизането на доста нови площи. " Засилен интерес отчитаме при покупко-продажбите с имоти “, сподели още тя.

Варна

" Основните планове са в западната зона, която до този миг не считахме за толкоз влиятелна. Реално обаче продажбите там не са доста цветущи, макар че главните планове са с цени от 650-750 евро/кв. м. Пазарът в Морската столица е добър и резистентен ", сподели по време на своето изявление инж. Пламен Андреев, шеф в Planex invest.

" Цените в центъра на града доближават и до 2000 евро/кв. м, а в положителните кварвали са сред 950 и 1150 евро и даже 1200 евро/кв. м. Най-скъпо е в кв. " Чайка ", където парцелите се оферират на равнища от 1400-1500 евро/кв. м. В крайградските затворени и полузатворени комплекси цените са на равнища от 1000-1100 евро/кв.м, съобщи още Андреев.

Според него съществени запаси има в Св. Константин и Елена, където, макар мечтаните цени от към 1000, през днешния ден има 1000 непродадени жилищни единици на цени от към 650 евро. Planex Invest разполага и с план в София, където инж. Андреев съобщи, че продажбите към този момент са на 80-85% малко преди издаването на Акт 16.

Пловдив

" Цените в Пловдив са на равнища от 450 до 950 евро/кв. м за другите по тип и качество парцели, а първокласните даже се оферират на цени от 1000-1200 евро/кв. м., уточни арх. Радко Тодоров от RT Consult. Според Тодоров, в последната година огромна част от покупко-продажбите в Пловдив са осъществени от софианци, написа " Профит ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР