Накъде гледаме и колко дълго задържаме погледа си върху даден

...
Накъде гледаме и колко дълго задържаме погледа си върху даден
Коментари Харесай

Психологически портрет по погледа


Накъде гледаме и какъв брой дълго задържаме погледа си върху даден обект, разкрива какви сме по темперамент. Това са изводите на интернационален екип от учени, създавали изкуствен интелект, с чиято помощ дефинират характера на човек единствено по придвижването на погледа. За насочна точка откривателите взимат наложилия се в логиката на психиката модел, основан на разбирането, че хората спадат главно към пет вида личностни модела, познати като Голямата петорка. Петте модела, показани на малко, са следните:



Екстраверсия: активност, положителни страсти, комуникативност, зареждане от другарство с близките, властност, търсене на внимание;
Невротизъм: сензитивност, податливост към психически стрес и отрицателни страсти, търсене на сигурност и внимание, могат също по този начин да са постоянни и спокойни.
Сътрудничество: дарба за съгласяване и приемане на гледната точка на другите, съчувствие, алтруизъм, конфронтация, добрина, прошка;. 
Съзнателност/Добросъвестност: просоциално държание, успеваемост, организираност, дисциплинираност, целенасоченост, избират планувани пред спонтанни дейности, може да се разчита на тях, деликатни са; 
Откритост към нови прекарвания: автентичност, креативност, любознание, търсене на нови прекарвания.

Резултатите на проучването демонстрират, че преобладаването на един от първите четири вида, може да се „ прочете ” в очите на човек. За последния пети вид, неприкритост към нови прекарвания, учените не откриват индикатори в придвижването на погледа. 

„ Освен че ни разрешават да възприемаме заобикалящия ни свят, придвижванията на очите ни са също по този начин и прозорец към съзнанието и мозъка ни. Те са богат източник на информация за това какви сме, по какъв начин и какво усещаме и какво вършим ” 

– изясняват учените в своята обява. Тяхното проучване освен удостоверява това изказване, само че дава доказателства за до този миг отричаната опция да се вършат заключения за личностните характерности единствено на база придвижванията на очите. 

В изследването са взели участие 42 дами и 8 мъже, студенти и чиновници от университета Флиндерс. Принадлежността им към една от личностните типологии на Голямата петорка е избрана благодарение на три стандартизирани и одобрени психически теста. В следствие, същият разбор е сбъднат без значение от първия благодарение на изкуствения разсъдък – прикован върху главите на участниците видео радар, отчитащ придвижванията на очите. Тестваните дами и мъже е трябвало да се разхождат в продължение на 10 минути с футуристичното оборудване върху главите си в сувенирния магазин на университета, до момента в който изкуствения разсъдък е анализирал държанието им чрез погледите им.Тъй като в това пилотно проучване са взели участие най-вече дами, резултатите са предварителни и за безапелационни заключения ще са нужни многократни повторения на опита. 
Инфо: Eye Movements During Everyday Behavior Predict Personality Traits
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР