Наистина само трима от директорите в ДФЗ са на работа.

...
Наистина само трима от директорите в ДФЗ са на работа.
Коментари Харесай

Новият шеф на фонд „Земеделие“: От 23-ма, само трима директори са на работа

Наистина единствено трима от шефовете в ДФЗ са на работа. Ситуацията е в действителност шокираща. Имаме съществен проблем, който уповавам се, още през днешния ден да бъде решен, разяснява новият изпълнителен шеф на Държавен фонд „ Земеделие ” Васил Грудев пред.

Той съобщи, че поради профилираната акция и обвиняванията във Фонда чиновниците били в стрес . „ Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, само че аз се надявам, че и тази обстановка, която докара до едно огромно стресиране на чиновниците в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет ”, добави той.

Грудев изясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. „ Не единствено е най-големият, само че той и кумулативно, съпоставен с всички други европейски фондове, съставлява към 45% от целия бюджет ”, сподели още той.  

„ Това, което е намерено в дома на служителя на Фонда, е било безусловно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ, каква е концепцията му за работа и какво кариерно развиване чака. Говорейки си за този чиновник, ние не трябва да обобщаваме с работата на всички чиновници във фонда ”, изясни Грудев.

Васил Грудев отрече да познава служителя, само че изясни, че той е работил в оторизацията на плащанията  на ниско експертно равнище.-->

Новият изпълнителен шеф на Фонда коментира и повдигнатото обвиняване на настоящия заместник-изпълнителен шеф Калоян Костадинов. „ Аз го познавам като един извънредно добър експерт и съзнателен и почтен специалист. Аз не разполагам с данни и не знам какво е съответното обвиняване ”, съобщи той.

Грудев отхвърли да има връзка сред следствията на къщите за посетители и обвиняванията във Фонда.

600 000 лв. са върнати все още от собственици на къщи за посетители, финансирани по европроекти, които обаче не ги употребявали по предопределение. След многочислените инспекции и установените нарушавания, стана ясно, че общата сума, която би трябвало да се върне е в размер на 10 милииона лв..

Новият изпълнителен шеф на ДФЗ изясни и схемите с къщите за посетители. „ Става дума със основаване на изкуствени условия, с цел да се надвиши лимитът за даден бенефициент.

Представете си, че един бенефициент е позволен да получи подкрепяне по една мярка в границите на 1,3 млн. или 3 млн., само че когато имаме големи стопанства, а тук явно става дума за опит за изкуствено делене на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента и всеки един от тях да кандидатства за този предел. Така се нахвърля единичният предел на стопанство и се заобикалят разпоредбите на разнообразни стратегии. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума ”, изясни той.

Според Грудев е належащо работата на Фонда да стане безусловно транспарантна . По думите му би трябвало да се пристъпи към цялостна електронизация на системите във Фонда, както и да се усъвършенства връзката посредством създаване на съвременен колцентър, който да свързва бенефициентите с специалистите в ДФЗ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР