Наистина ли динамичната ракетна система, използвана от американския милиардер е

...
Наистина ли динамичната ракетна система, използвана от американския милиардер е
Коментари Харесай

Роскосмос: Илън Мъск е откраднал съветските разработки и ги използва в своите ракети

Наистина ли динамичната ракетна система, употребена от американския милиардер е основана в някогашния Съюз на съветските социалистически републики?
Заместник шефът на основния софтуерен институт на Роскосмос ЦНИИмаш Александър Медведев при започване на предходната седмица сподели нещо потресаващо. По време на провежданата по това време научна конференция той съобщи, че ракетите за неведнъж потребление на галактическата компания SpaceX на Илън Мъск не се базират на никакви съответни технологии, а употребяват разработките на руските учени и инженери.

„Не мога да се стърпя и да не бъда малко ядовит. Всичките тези ракетно-динамични парашутни системи са родени тук, при нас. Това, което осъществя Мъск, още преди десетки години бе прегледано и препоръчано от нашите съветски учени, инженери и конструктори„.

Миналия век руската космонавтика бе абсолютно водещата в целия свят и в думите на ръководителя на ЦНИИмаш се усеща горделивост и горест. Още повече, че е известна историята от 2001 година, когато Илън Мъск посети Москва и се опит пъкъла закупи балистични ракети, само че не можа да се контракти за цената.

Пътуването на Илън Мъск за ракети в Москва е в детайли разказано в биографичната книга-бестселър на Ашли Ванс „Илън Мъск: „PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще„. В тази книга горепосочените събития са добре документирани.

И в този момент всички медии започнаха да си задават въпроса, дали съветският конструктор не е прав или е прекалил с изказването си? И за какво точно в този момент прави сходно изказване?

Редица медии отразиха това изявление, а в Reddit се разгоря сериозна полемика. И в действителност, изявлението на Медведев е доста извънредно. Първо, ракетите на Мъск не употребяват каквато и да било парашутна система. Той прави мекото кацане на своите ракети благодарение на ракетни мотори. Ракетата застава над площадката за кацане и постепенно се спуска върху нея. Мъск в действителност се пробва да употребява парашути при приземяването на топлинния щит на галактическия транспортен съд, само че към този момент не може да го улови с приготвената за тази цел специфична мрежа.

Медведев очевидно има поради точно кацането благодарение на ракетни мотори. Ето за какво парашутните ракети за неведнъж потребление към този момент съществуват единствено на хартия. А първите степени на SpaceX са действителност.
Кой е измислил отвесното кацане на ракетите?
Още преди доста години във фантастичните книги се появяват истории за галактически войни с сходна тема. А в първата половина на XX век отвесното кацане на ракети благодарение на ракетни мотори може да се срещне на всички места. Така да вземем за пример комиксите и разказите за Бък Роджърс стартират да излизат през 1920-те години, доста преди който и да е съветски инженер да предложи отвесното кацане на ракета благодарение на нейните мотори.
Кой въпреки всичко е първият?
Първите ракетни мотори, осигуряващи отвесно кацане са от 1961 година. Само че те не са приземявали ракета, а човек с ракетната раница Bell Rocket Belt.

Ракети с сходно гладко динамично кацане най-детайлно през 1960 година създава американският конструктор Филип Боно, работещ за Douglas Aircraft след сливането с McDonnell Douglas. В неговите разработки незабавно се виждат концепциите, които движат Мъск към сегашен ден. Например Rombus – ракетата притежател, излитаща и кацаща отвесно. При това върху морска платформа, тъкмо като прави през днешния ден Falcon 9. Проектираната тогава Rombus, тъкмо както и в плана на Мъск, има голям брой ракетни мотори (36), а освен един. Това е наложително при ракетите с меко отвесно кацане, тъй като тягата на един мотор е прекомерно огромна за гладко кацане.

На базата на Rombus са създадени редица планове за превозване на бойци. Но разновидността Hyperion е по-малък и може да транспортира пасажери до случайна точка на Земята за не-повече от 45 минути. Да ви припомня нещо? Точно по този начин – това е концепцията препоръчана наскоро от Илън Мъск за едно от потребленията на ракетата BFR. Само че Rombus е измислена преди половин век.

На Боно не му провървява: за лунната конкуренция се избират други планове с потреблението на еднократни ракети. А и концепцията на совалките изисква по-малко първичен капитал. Ето за какво американското държавно управление избира точно галактическите совалки, без да подозира, че това е най-неудачният от всички съществуващи планове за неведнъж потребление на галактическа техника. Именно тази стратегия ще погребе най-вече астронавти в съпоставяне със всички други страни.

Интересно е, че плановете на Боно биха обезпечили по-евтини галактически полети. Точно като при Мъск, неговите ракети кацат като погасяват силата от своето рухване благодарение на ракетните мотори, а не посредством търкане във въздуха, както е при совалките. По този метод се реализира внезапно намаление на топлинното натоварване на корпуса на бустера и може да се мине без скъпите и дълги предварителни подготовки и да се избегне потреблението на скъпата керамична отбрана на совалките.



И още, след гибелта на Боно, първата негова ракета McDonnell Douglas DC-X реализира в Съединени американски щати отвесно кацане през 1993 година.



Да прибавим, че съветският план Корона, показан пред обществото през XXI век, доста наподобява на McDonnell Douglas DC-X освен по това, че каца отвесно, само че и по външния си тип.
Какво прави Съюз на съветските социалистически републики?
В Съюз на съветските социалистически републики по това време сходни ракети носители не се възнамеряват. Руснаците проектират доста положителни еднократни ракети, само че след гибелта на Корольов нещата се утежняват.

Всъщност, първото сполучливо меко кацане благодарение на ракетни мотори прави тъкмо Съюз на съветските социалистически републики. Именно по този метод каца на Луната през 1960 година първият спускаем галактически уред. Но това няма по какъв начин да бъде наречено изключително иновационна концепция. На Луната няма атмосфера и парашутът е ненужен. Използването на ракетни мотори за кацане е единственият вид. По същия метод каца и американският лунен модул. А първото сполучливо отвесно кацане в атмосфера е осъществено от Съединени американски щати. Това е първото в историята меко кацане на Марс.



Аналогичният план на Съюз на съветските социалистически републики се назовава Заря и е от 1980-те години. Проектът планува кацане без парашут, с помощта единствено на ракетните мотори. Тази ракета в действителност би могла да бъде за неведнъж потребление. Но разпадането на Съюз на съветските социалистически републики стопира плана още на равнище хартия.
Защо Александър Медведев се изрече по този метод?
Защо познатият като доста деликатен и прецизен Медведев си разреши по един прекомерно явен метод да изкривява обстоятелствата. И за какво приписа на Мъск първото отвесно кацане благодарение на ракетни мотори? Лесно може да се ревизира и да се види, че това към този момент е правено доста години преди Мъск да се замисли за галактически бизнес.

Според редица медии, аргументите не са комплицирани. Мъск стартира прекомерно мощно да пресира и измества Русия в галактическия пазар. Ето за какво съветският галактически бранш няма по какъв начин да хареса триумфите на Мъск. Това е напълно разбираемо. Същият Медведев в списанието „Космонавтика и ракетостроене“ това лято написа, че тежката ракета Протон-М заради намалелият размер произвеждане, усилва цената си 2,5 пъти. Защо стана по този начин е напълно ясно – галактическият дял на Протон-М бе завзет от ракетите Falcon 9. А без всеобщо произвеждане на ракети, тяхната цена пораства и производството ще би трябвало да се заплаща от страната.

Ето за какво Медведев няма по какъв начин да не е най-малко малко ядовит към Мъск и да го упреква, че е взаимствал концепциите на руските конструктори. Но дали той ще се реши на действителна конкурентна битка със SpaceX, ще забележим в най-близко бъдеще.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР