Наистина ли депутатите са без никакви доходи, след като се

...
Наистина ли депутатите са без никакви доходи, след като се
Коментари Харесай

Свободна Европа: Депутатите всъщност не са съвсем без пари!

Наистина ли депутатите са без никакви приходи, откакто се отхвърлиха от заплатите си с публично решение, взето на 6 април след през целия ден препирни в пленарна и отвън пленарна зала? В собствен авторски материал за " Свободна Европа " Полина Паунова показва, че това не е по този начин!
Какво в действителност остава за народните представители? Според материала, става въпрос за така наречен " безотчетни пари " , които се контролират от член 11 на Финансовите правила по бюджета на Народното събрание (НС) – приложение към Правилника на Народното събрание. Това са спомагателни разноски на народните представители, проведени в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от главното месечно заплащане на народните представители. Те са предопределени за заплати на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия, свързани с работата на депутатите, а всяка парламентарна група дефинира по какъв начин да се харчат .
В безспорна стойност това значи 2832 лв. месечно – тъй като депутатската заплата в този момент е 4248 лв., т.е. 60% вършат посочената сума. " Свободна Европа " твърди, че и от Българска социалистическа партия, и от ГЕРБ са споделили, че за април тези пари са преведени, а източникът от ГЕРБ, който е поискал да остане неизвестен, е признал, че преднамерено в решението за заплатите не бил включен въпросният текст от Финансовите правила по бюджета на Народно събрание т.е. депутатите не са имали желание да остават напълно без заплати.
Припомняме обаче, че депутатите лишиха от заплати и така наречен висши служители – т.е. тези, които са членове на съответните политически кабинети, плюс министри, зам.-министри, ръководители на държавни организации. Но това наподобява е несъвместимо с Конституцията и правната дирекция на Министерския съвет е споделила, че не е законно. За да може да няма нарушаване, всеки, лишен от заплата, трябвало да подаде декларация, че е склонен с решението на Народното събрание. Такъв да вземем за пример е националният здравен контрольор Ангел Кунчев!
Припомняме, че неведнъж министър председателят Бойко Борисов обществено подсещаше по какъв начин " работят без пари ", като последния подобен случай беше през вчерашния ден, 3 май, когато се накара на публицистите по какъв начин смеят " да се гаврят " с Националния действен щаб!
Иначе с решението на Народното събрание парите за заплати, от които се лишават държавниците ни, би трябвало да идат непосредствено по сметка на здравното министерство – за битка с ковид. Колко пари са събрани до момента и какви още кавги са се заформили около цялото решение – научете в материала на " Свободна Европа " ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР