Наименованието му идва от гръцки basileus и означава цар“, а

...
Наименованието му идва от гръцки basileus и означава цар“, а
Коментари Харесай

Царската Билка На България Цери И Най-Гадните Заболявания, Но Не Знаем! Струва Жълти Стотинки, А Е Дар От Бога!

Наименованието му идва от гръцки basileus и значи „ цар “, а легендата споделя, че това растение е изастнало на мястото, където Константин и Елена разкрили Светия кръст.

То самото се смята за „ царя на подправките ”. През годините босилекът се счита за свято растение и почитано от съвсем всички цивилизации на света.

Настоящите изследвания са извели на напред във времето лечебните свойства на растението, които хората са употребявали във времето. При нас, в страната, е културно растение, което се свързва с Драгобете – празник на птиците (24 февуари) парфюмирайки терасите и градините. С лечебна цел се употребяват въздушните елементи (Basilici herba).

Действие на босилека

- Антиспастичен успокоител, облекчаващ кашлицата, успокояващо;

- седативно, антисептично, антибактериално, деконгестант, дезинфектант;

- имуномодулатор, антипирептик, газогонно, антиеметично, антиатеросклеротично;

- хипогликемик (регулира гликемията и трансформацията на въглехидратите в мазнини);

- антиоксидант (предпазва от съдова атеросклероза, хипертония, съдови инциденти);

- антитуморно (поради съставните дейни субстанции: ориентин, виценин, стопира клетъчното дегенериране;

- пази организма от действието на мутагенните фактори: ултравиолетови радиации, нездравословни емисии);

- покачва устойчивостта на организма при стрес (при приложение в дълъг период);

- тонизира нервната система и има антидепресивно деяние, усъвършенства мозъчното кръвообращение;

- покачва вниманието и силата на централизация, стабилизира емоциите;

- улеснява по-доброто изложение на възприятията и характерността като цяло (в композиция с жълтия кантарион);

- афродизиак (стимулира половия вкус, усъвършенства способността за управление на половата енергия;

- бори преждевременната еакулация.

Указания и приложения

бронхит, дихателни вируси, магарешка кашлица, нервно-психически заболявания (мигрени, раздразнителност, 28 неспокойствие, безсъния), стомашно-чревни нарушавания (метеоризъм, диария, колити, дизентерия, мъчно храносмилане, язва на стомаха), анорексия, фебрилни болести, попречване на преждевременното стареене, нарушавания в половата динамичност, импотентност, фригидност (комбинира се със сибирския девисил, миризлив здравец), физическа и психическа отмалялост, астения, подтиква кърмене (поради резултата галактогог, съдържа същите дейни субстанции като анасона, резенето).

Други приложения

Ветеринарна медицина:

Вътрешно приложение: Инфузия: за лекуване на бъбречни болести, хеморагичен цистит, стомашно чревни разстройства.

Химичен състав:

летливи масла, съдържащи: евгенол (който придава характерен мирис, веществото, което се открива и в други ароматни растения), камфен и камфор, анетол (едно и също вещество в анасона), цитронелол, пинен (вещество, което придава аромата на борово масло) оцимен, терпинеол, линалоол (аромат на кориандър), кухинен метил (вкус на естрагон), гераниол (същият в здравеца), мирцен (намира се в дафиновите листа) и др

Чай от босилек

Една-две претъпкани супени лъжици суха листна маса се заливат с 250 мл кипяща вода. Оставя се да се запари 10-15 минути, прецежда се и при нужда се изпива една чаша. При продължителен метеоризъм и проблематичен корем се организира 8-дневен лековит курс, при който се пият две чаши отвара на ден. Почива се две седмици и се повтаря 8-дневното лекуване.

При кашлица

За подготвяне на чай от босилек залейте 2 супени лъжици от билката с 1/2 литър вряща вода. Оставете ги да се запарят за 1 час и прецедете. Пийте по 1 винена чаша (75 милилитра) 4 пъти на ден преди хранене.

Възпаление на бъбреците

Билката се употребява при инфектиране на бъбреците, пикочните пътища,настинка,хрема,гърлобол,запек,нерви,главоболие, бодърствуване,жлъчка и за преждевременно раждане.При зной се пие запарка от босилек, праз и ветрогон. Старият 3 годишен босилек,заедно с корен от брош и ратуров цвят сварени в 3 годишно вино провокират менструация в критическа възраст.Водна настойка от босилек и лозови ластари се предлага при постоянно припадане.

Билката оказва помощ за изхвърлянето на камъните от бъбреците. Смесете 1 чаена лъжичка босилек с 1 чаена лъжичка мед. Приемайте сместа всяка заран в продължение на 5-6 месеца, даже в случай че камъкът е излязъл.
Отвара от босилек всяка заран прави също доста добра работа. Просто добавяйте малко мед към нея.

Хроничен гастрит

Препоръчва се при продължителен гастрит,хроничен колит и проблеми с пикочният мехур. Употребява се по следният метод: Под форма на отвара-2 с.л. наситнена билка се заливат с 300 мл.кипяща вода и се вари 1 мин.,престоява 30 мин.Пие се 3 пъти на ден по 80 мл. 20 мин. преди ястие.

Срещу стафилококи

Установено е противовъзпалително деяние против стафилококи,коли тифузни бактерии,при болести на устната празнина, продължителен гастрит,колит.Отвара:1 с.л. се вари 1 мин.в 300 мл.кипяща вода и кисне 30 мин.Приема се 3 пъъти на ден по 80 мл.след храна. Билката би трябвало да се прриема деликатно тъй като високите дози действуват мощно дразнещо.

Срещу комарите

Отделянето на субстанции от босилека карат комарите да седят настрани от нея. Отлично средство против комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.

Използване на стърковете

В националната медицина се употребяват стърковете.Те се събират по време на цъфтеж-през юли.При отрязването част от стеблото се оставя,за да може да израстнат нови стебла.Босилекът съдържа етерично масло,дъбилни субстанции,гликозиди,сапонини,флавоноиди,минерални соли,органични киселини.Етеричното масло е към 1.5%.има антисептично деяние прихроничен бронхит за увеличаване на сърдечната активност при заболяване на миокардата. Прилага се при инфекционно инфектиране на дихателните пътища и на пикочните пътища при изтощена и нервна угнетеност.Една с. л.босилек се залива с 400 мл. кипяща вода и се оставя да кисне 2 часа.Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ястие.Приета в огромни количества билката е токсична!

Листата

Листата на свещения босилек имат характерен изострен усет и постоянно се употребяват в азиатската кухня. Босилекът намира необятно приложение в кухнята на южните нации, където заради топлия климат храната по-бързо се скапва. В този случай се демонстрират консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. В аюрведическата медицина растението от дълго време се ползва за подмладяване.

Начин на приложимост – Прилага се под формата на запарка от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

Продукти с босилек

Пресните листа се употребяват в разнообразни кулинарни творби.

- инфузия – седативен резултат, при стомашно чревни разстройства, босилекът подтиква храносмилането, успокоява коликите, спомага за елиминиране на газовете, антиеметик, чревен антисептик и диуретик;

- летливото масло има антисептични, бактерицидни, противовъзпалителни и заздравяващи свойства.

Отглеждане на босилек в саксия – видео
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР