"Наименоването на улица "Астана" в центъра на София е символичен

...
"Наименоването на улица "Астана" в центъра на София е символичен
Коментари Харесай

Откриха официално улица “Астана” в София

"Наименоването на улица "Астана " в центъра на София е алегоричен акт, само че той несъмнено ще укрепи още повече другарските връзки сред България и Казахстан и ще способства за икономическото, културното и научното съдействие сред столиците на двете страни ". Това сподели ръководителят на Политическа партия МИР и общински консултант в СОС инж. Симеон Славчев след формалното разкриване на ул.”Астана” в София. Улицата носи името на столицата на Казахстан и се намира при започване на Южния парк, в непосредствена непосредственост до моста на влюбените на НДК, сред хотел „ Хилтън”, музей „ Земята и хората” и Музея за модерно българско изкуство.

Предложението за наименованието беше импортирано в Столичния общински съвет от инж. Симеон Славчев и кметът на регион „ Триадица” и беше признато през м.март, т.г. Името на улица "Астана " в София е във връзка на 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Казахстан. От своя страна посолството на Казахстан у нас направи план за визията и модернизацията на улица "Астана ", като в него влизат монтирането на пейки и беседки за отдих, залесяване на дървета и озеленяване на региона към улицата. Проектът на новата улица включва и слагането на интерактивен информативен екран, на който ще се излъчват клипове и информация за Казахстан и столицата ѝ. Предвидено е и на пешеходната част от "Астана " да бъде построен и българо-казахстански културно-информационен център, в който ще бъдат показани културите на двете страни, ще се провеждат изложения и други културни мероприятия.

Освен посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин и инж. Симеон Славчев, на откриването участваха и посланикът на Русия, Анатолий Маркаров, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, регионалният шеф на София област Илиан Тодоров, предприемачът Герасим Герасимов, Кубрат Пулев, Мъри Стоилов, дипломати, общественици, представители на бизнеса и жители.

"Астана е един от най-бързо разрастващите се градове освен в Азия, само че и в целия свят. Тя е оповестена за столица на Казахстан преди 21 години и за доста къс интервал от време в града се издигат огромни публични, културни, жилищни и бизнес здания, а дружно с това се следи и бърз ритъм на напредък и развиване на градската инфраструктура и стопанска система. "Силно се надявам, че София ще може да почерпи от опита на Астана и взаимства положителните практики, най-много в инфраструктурните и архитектурните решения, които да създадат градска среда в столицата привлекателна и налична за всички. София от своя страна може да се трансформира в отворената врата на Казахстан към Европа във всяко едно отношение ", сподели още инж. Симеон Славчев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР