Находката е на морско влечуго, живяло и ловувало в периода

...
Находката е на морско влечуго, живяло и ловувало в периода
Коментари Харесай

Откриха останки от огромен гущер на 66 милиона години

Находката е на морско влечуго, живяло и ловувало в интервала на Късната креда. Видът му се назовава Thalassotitan atrox (Таласотитан атрокс) и от износването на зъбите откривателите допускат, че това животно е било същински граблив колос.    Предполага се, че гущерът е заемал върха на хранителната верига, като е държал останалите хищници под надзор.

" Това е ужасяващо животно. Представете си кръстоска сред змей, тиранозавър и акула ", споделя палеонтологът Ник Лонгрич от Университета  във Англия. 

Няма сходно живо влечуго през днешния ден, което да доближи дължина от 12 метра – два пъти по-голямо от най-големите модерни влечуги. Останките приказват, че това е отдалечен предшественик на актуалните змии и игуани.
 Тези животни  били по-добре приспособени към водния метод на живот, имали глава на рептил, вместо нокътни плочки имали плавници и сходство на перка на акула.  Вкаменелостите, открити към Мароко, са разкрили и още черепи, прешлени, кости от крак и фаланги, написа Sciencealert. Изследователите са уверени, че това е единствено началото на сходни находки, които ще ни разкрият какъв е бил светът преди милиони години.      Сн: Sciencealert, University of Bath
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР