Находката е изключително богата. Бяхме приятно изненадани от ранните паметници,

...
Находката е изключително богата. Бяхме приятно изненадани от ранните паметници,
Коментари Харесай

Археолози ще търсят втори Перперикон край Троянския манастир

" Находката е извънредно богата. Бяхме прелестно сюрпризирани от ранните монументи, открити тук ", сподели проф. Николай Овчаров във връзка откритите артефакти до стените на Троянския манастир, за които първо " 24 часа " заяви. Известният археолог и най-хубавият нумизмат в страната проф. Константин Дочев отидоха в обителта, с цел да създадат експертиза на предметите, открити напълно инцидентно при почистване на терена до Антимовото крило в края на предходната година.

Заключението им, че 19-те антични монети са от V доникъде на XIII век. " Най-рядката монета е на един грабител по времето на ловешките и търновските събития от 1187 година - на Исак от Кипър, който въстава против Исак II Ангел. Останалите са от времето на цар Калоян т.е. началото на XIII век ", изясни проф. Дочев. Има и дребен форес от края на IV век - това пък е най-древната монета.

Находката включва 6 фибули и приложения /украшения, с които се прикрепвали дрехите/, които са от V-VI век. Според проф. Овчаров една от стоманените фибули най-вероятно е от ранно-тракийския интервал, което навежда на мисълта, че може на това място да е имало светилище на траките.

Най-добре е показан средновековния интервал т.е. може да се допуска, че е имало цитадела, функционираща през първата половина на XIII век. Намерени са и три пръстена, датирани най-общо от XII-XIII век. На единия от тях са профилирани и доста красиво завършени орнаменти, което демонстрира, че евентуално е носен от знатна персона. Пак от това време са два кръста с разпятие. Според иконогрофията тези изображения също са от XII-XIII век. " Хипотезата ми е, че свлачището зад зидовете на манастира може да е повлякло някакъв некропол - това ще установим при разкопките и изследванията ", сподели още Николай Овчаров.

Третата група предмети са оръжия от двата интервала - три късноантични копия, три средновековни стрели и част от броня. Фрагментът от ризницата е извънредно забавен и доста рядко се намират такива. Тези предмети пък приказват за отбранителния темперамент на обекта.

" Най-рядката монета измежду откритите е на един грабител по времето на ловешките и търновските събития от 1187 година на Исак от Кипър, който въстава против Исак II Ангел. Останалите са от времето на цар Калоян т.е. началото на XIII век ", изясни проф. Дочев.

Предвидено е разкопките да стартират при започване на септември и в границите на две седмици да се изследва мястото.

" За находките под връх Чукарката са известени патриарха, Светия синод, полицията, Регионалния музей в Ловеч и Археологическия музей в столицата ", посочи игуменът на манастира, Величкият свещеник Сионий. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР