Находчив пърформанс или откровена простащина е Голямото плюскане на русалки

...
Находчив пърформанс или откровена простащина е Голямото плюскане на русалки
Коментари Харесай

Пърформанс или простащина: Няколко мнения за русалките от салам и шунка

Находчив пърформанс или откровена нецензурност е " Голямото плюскане " на русалки от шунки и колбас с глави от карфиол в Националната художествена изложба от директорката Яра Бубнова в чест на художничката Ода Жон.
 Изкуство? Тела от шунка и луканка посрещнаха ценители в Националната изложба
Противопоставянето на мненията в обществените мрежи не стихва към този момент дни наред в обществените мрежи. Ето няколко от тях, които демонстрират за каква поляризация в арт средите иде тирада.

Иво Христов, консултант на президента Румен Радев:

" Русалката " от шунка и телешки колбас в НХГ е съобразителна подигравка, без значение дали е замислена като такава. Тя впряга присъстващите в бунюелска пародия, нещо като " дискретния сексапил на елита ", който, също като средностатистическия жител, нагъва салами, само че... в името на изкуството. Прави го уверен в своя необикновен статус, който се нуждае от сходни гастро-артистични меси, с цел да бъде осветлен и официализиран. Темата на " Вечеря натюрморт " е " мъчителното битие на дамата ", настоящ кич. Бих предложил #metoo хапвам салами.

Вежди Рашидов, някогашен министър на културата пред уеб страницата " Епицентър ":

В кой музей по света плюскат по масите? Да не би да са по-прости в Лувъра или в Третяковската изложба? В целия свят държавният музей е съкровищница, в които се съхранява изкуство, у нас се оказа място за плюскане! Това не мога да го приема! Има други места, където могат да се ядат кюфтета - зали, заведения за хранене. Има месарски магазини, в които могат да се проведат страхотни пърформанси. Какво прави принципалът на шефа на Националната художествена изложба?

Плюскане върху царските паркети! Аз ремонтирах двореца, върнах блясъка му, докарах Пти Пале, Роден, докарах международното изкуство, а те лапат в залата! Представете си някой да плюска под погледа на Мона Лиза?

И каква е тази велика художничка, с цел да се прави всичко това в нейна чест? В кои среди е известна? Какво е направила за имиджа на България?



Колаж: Валдес Радев

Иван Бакалов, публицист:

Прословутата вечеря в националната изложба е рекламна провокация, която се цели да направи известна една незнайна до през вчерашния ден художничка.

Тези шунки и луканки с формата на женски тела търсят скандал, да стартират всички да разясняват каква е тая дивотия и, хора на изкуството с искания за по-възвисени, да кажат по какъв начин простаците не ги схващат тези работи. И художничката Ода Жон - Михаела Дановска блесва като елитарна артистка, на която тукашните изостанали ретрогради не могат да стигнат висотата.

Направено е и с вярата троглодит като Вежди Рашидов да избълва нещо яростно, с цел да ускори резултата. И той незабавно откликна като кучето на Павлов.

Всичко е окей, единствено дето да ядеш тела от шунка и колбаси, както и да го хвалиш и възнасяш, е просташко. И изключително по време на пости.

В Русия преди време изядоха торта с формата на Ленин, имаше някаква концепция. Тук няма. Да бяха създали Борисов от шунка, повече триумф щяха да имат.

И колкото повече се приказва за тази долнопробност, толкоз по-голяма реклама вършат на госпожа Жон-Дановска.

Впрочем, подхващам самодейността - да създадем пърформанс - да изядем Борисов, изработен с глава от тиква и тяло от луканки. Съгласен съм и на вегетариански вид - глава от цяла тиква, тяло от тиквеник. Който желае да добави концепцията за материала...

Христо Комарницки, карикатурист:

Мрън-мрън

Най-комичното в цялата арт-ист(E)ория е по какъв начин директорката на галерията е принудена да обикаля тв-студията и да мрънка оправдателни пояснения като ученичка.

Защото службата и е държавна. Столчето би трябвало да се пази.

А концепциите в изкуството би трябвало да се отстояват със пристрастеност, с неотстъпчивост. Категорично. С тракане по масата: " И какво разбирате от изкуство??? Я си гледайте работата! "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР