Нахлуването на Русия в Украйна промени конфигурацията на световния пазар

...
Нахлуването на Русия в Украйна промени конфигурацията на световния пазар
Коментари Харесай

Ройтерс: Как конфликтът в Украйна променя световните пазари на нефт

Нахлуването на Русия в Украйна промени конфигурацията на международния пазар на петрол, като африканските снабдители се включиха в задоволяването на европейското търсене, а Москва, наранена от западните наказания, все по-често употребява рискови прехвърляния от танкер на танкер, с цел да доставя суровия си нефт в Азия.

Пренасочването бележи най-големите разтърсвания в международната търговия с нефт от страна на предлагането, откогато преди към десетилетие шистовата гражданска война в Съединени американски щати промени образа на пазара, и допуска, че Русия ще може да се оправи със възбраната от Европейския съюз (ЕС)за доставка на петрол, при изискване че Азия и Китай продължат да купуват нейния недопечен нефт.

Санкциите, наложени на Москва след началото на спора в Украйна през февруари, в това число американската възбрана за импорт на петрол, накараха Русия да се насочи от Европа, където суровият ѝ нефт е избягван, към клиенти в Индия и Китай, които вземат товари с огромна отстъпка, сочат данни от промишлеността и търговци.

По данни на основаната в Париж Международна организация по енергетика, през април съветският експорт се е върнал на равнищата отпреди нашествието, а цените на петрола са се нормализирали към 110 $, откакто през март доближиха 14-годишен връх от над 139 $ за барел.

Дори в случай че Европейски Съюз се съгласи на възбрана на петрола в идващия пакет от наказания против Русия, съгласно анализатори, въздействието може да бъде смекчено от търсенето в Азия.

" Освен в случай че Западът не окаже дипломатически напън върху азиатските купувачи, не виждаме разликата в предлагането да се усили и цените на петрола да скочат ", счита Норберт Рюкер от „ Юлиус Бер”.

Сложната плетеница от наказания на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия забрани на кораби, благосъстоятелност на Русия или плаващи под неин байрак, да посещават пристанища, което значи, че част от увеличената търговия с Азия се реализира посредством прекачване от транспортен съд на транспортен съд по море - безценен развой, при който рискът от разливи е по-голям.

Като цяло потокът на съветски петрол към Азия по море е повишен с най-малко 50% от началото на годината, сочат данните на Petro-Logistics, която следи придвижването на танкерите, и други данни.

Трансферите сред плавателни съдове, които съставляват дребна част от цялостната морска търговия, са се изместили от датското крайбрежие към Средиземно море, с цел да се избегнат глобите и митингите.

" Трансферите от транспортен съд на транспортен съд (STS) бяха постоянно срещани в датски води, в точката на влизане в Балтийско море ", сподели пред Ройтерс президентът на Petro-Logistics Марк Гербер. " Това към този момент не се случва; отсам и наклонността за увеличение на STS от танкер със наказания до танкер без наказания в по-топлите и другарски средиземноморски води. "

Според Гербер, размерът на съветския недопечен нефт и артикули, които се трансферират сред танкери в Средиземно море, възлиза на към 400 000 барела на ден, като по-голямата част от тях отиват в Азия в добавка към 2,3 млн. барела дневно.

През януари, преди нашествието, непосредствено към Азия са били изпращани към 1,5 млн. барела на ден.

Руският петрол се товари на танкери Aframax или Suezmax, които транспортират по-малко от 1 млн. барела, и се трансферира в морето на по-големи кораби, които могат да поемат 2 млн. барела, което прави транспорта по-рентабилен, настояват търговци.

Морските размери са единствено част от общия експорт от Русия. Като се включат доставките по тръбопроводи, общият експорт на съветски недопечен нефт и артикули се е нараснал до малко над 8 млн. барела на ден през април, връщайки се на равнището отпреди нашествието.

Западноафрикански недопечен петрол

За да компенсират загубата на съветски нефт, европейските рафинерии се насочват към импорт на западноафрикански недопечен петрол, който през април е повишен със 17% в съпоставяне със междинния за интервала 2018-2021 година, съгласно данни на Petro-Logistics.

Данните на Eikon също демонстрират нарастване и сочат, че през май в Северозападна Европа идват 660 000 барела на ден най-вече от Нигерия, Ангола и Камерун, като през май са пристигнали три товара нигерийски „ Amenam” спрямо един през февруари.

Междувременно размерите на западноафриканския недопечен нефт за Индия са намалели съвсем на половина, съгласно Gerber, като през април са доставени 280 000 барела на ден от 510 000 барела на ден през март, защото Делхи мина към съветски доставки.

Според търговците, в изискванията на засилено търсене в Европа, цените на нигерийския лек и сладостен недопечен нефт доближават рекордни стойности, като да вземем за пример недопечен нефт „ Forcados” се предлага с награда от най-малко 7 $ по отношение на сорта „ Brent”.

Според Petro-Logistics, от март насам доставките от Северна Африка за Европа са се нараснали с 30%. Данните на Eikon сочат, че доставките в Северозападна Европа от египетското пристанище Сиди Керир, които съгласно анализаторите евентуално са от саудитски недопечен нефт, ще се усилят съвсем двойно по отношение на март и през май ще надвишават 400 000 барела на ден.

Съединените щати също са нараснали доставките за Европа. Според компанията за следене Kpler, вносът на недопечен нефт в Европа през май от Съединени американски щати на база доставки е повишен с над 15% по отношение на март, което е най-високият месечен ритъм в нейните регистри. Европа е разтоварила към 1,45 млн. барела на ден недопечен нефт от Съединени американски щати. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР