Нахлуването на Русия в Украйна направи зависимостта на Европа от

...
Нахлуването на Русия в Украйна направи зависимостта на Европа от
Коментари Харесай

Ще изкара ли Европа и една зима без руски газ?

Нахлуването на Русия в Украйна направи зависимостта на Европа от съветския природен газ още по-осезаема. В момента Европейският съюз изготвя ограничения за понижаване на зависимостта си от съветската сила, до момента в който разнообразни европейски страни, в това число най-голямата стопанска система - Германия, преразглеждат своите стратегически енергийни политики. Именно тази накърнимост спря Европейски Съюз, Съединени американски щати и съдружниците да наложат наказания върху съветския експорт на сила (засега), отбелязва Zerohedge.

Европа получава към една трета от своя природен газ от Русия, само че зависимостта варира сред членовете на Европейски Съюз. Германия разчита на 50% от съветския газ, а Италия внася 40% от потребностите си от газ от Русия. Страните от Югозападна Европа - Испания и Португалия не внасят съветски газ, само че страните от Югоизточна Европа и съседите на Русия на запад, Естония и Финландия, са 100 % или съвсем 100 % подвластни от Москва за доставките на природен газ.

Тъй като войната в Украйна заплашва да прекъсне доставките на съветски газ - или под формата на наказания, или под формата на възмездие на Путин в отговор на глобите - Европа осъзна, че гарантирането на енергийна сигурност би означавало да се " отбие " от съветските доставки по допустимо най-бързия метод, даже при висока икономическа цена.

Въпросът е: Какво може да направи Европа през зимата идната зима и през всички последващи зими в дълготраен проект, в случай че желае да понижи зависимостта си от съветския газ и да не образува своята политика за сигурност или наказания в боязън да не бъде отрязана от най-големия източник на газ?

" Нашата настояща оценка е, че Европейски Съюз може да преживее тази зима безвредно. В момента газовите потоци от изток на запад не са спрени, доставките на полутечен природен газ за Европейски Съюз са се нараснали доста, а прогнозата за времето е удобна. Използването на газ от хранилищата се забави и ние към момента сме запълнени с към 30% от потенциала за предпазване ", сподели европейският комисар по енергетика Кадри Симсън.

Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало групово да обезпечат несъмнено равнище на предпазване на газ в своите райони и да сключат съглашения за взаимност за изпращане на газ там, където е най-необходим, сподели Симсън.

" Войната против Украйна е освен повратен миг за сигурността в Европа, само че и за нашата енергийна система. Не можем да позволим на трета страна да дестабилизира нашите енергийни пазари или да повлияе на енергийния ни избор ", сподели комисарят.

" Европейският съюз може да се оправи без съветски газ идната зима, само че би трябвало да бъде единен във вземането на сложни решения, като одобри, че в доста случаи няма да има задоволително време за " съвършени " решения ", пишат анализатори от европейския мозъчен концерн Bruegel в разбор тази седмица.

След съветската инвазия в Украйна Германия разгласи, че трансформира курса си, " с цел да отстрани зависимостта си от импорт от самостоятелни снабдители на сила ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц. Германия ще построи две уреди за импорт на полутечен природен газ, в Брунсбютел и Вилхелмсхафен, и ще се стреми да форсира инсталирането на потенциал за възобновима сила, с цел да има 100-процентово произвеждане на сила от възобновими източници до 2035 година

За Европа ръководството без съветски газ " ще изисква импровизация и предприемачески дух ", споделят анализаторите от Bruegel.

" Основното обръщение е: в случай че Европейски Съюз е заставен или желае да поеме разноските, би трябвало да е допустимо да се размени съветският газ към този момент през идната зима, без икономическата интензивност да бъде опустошена, хората да замръзват или снабдяването с електричество да бъде нарушено ", означиха те.

" Но ще би трябвало да се преразгледат десетки регулации, да се преразгледат нормалните процедури и интервенции, да се харчат доста пари и да се вземат сложни решения ", акцентират още анализаторите от Bruegel.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР