Нахлупил е качулка, облечен е по съвсем незабележим начин: Никита

...
Нахлупил е качулка, облечен е по съвсем незабележим начин: Никита
Коментари Харесай

Лотария за оцеляване: руснаци дезертират от Украйна

Нахлупил е качулка, облечен е по напълно неосезаем метод: Никита непрестанно се озърта. Ужасно го е боязън, че ще го открият. Вече от месеци руснакът живее във безконечна страх, до момента в който се крие в столицата на Грузия Тбилиси. „ Никита “ не е същинското му име, той желае да остане в анонимност.

" Подписах от чиста нелепост "

До месец февруари младежът учи за висше обучение в Москва. Сключил е контракт с армията, която му заплаща образованието – нещо обикновено в Русия. Министерството на защитата даже му подсигурява стая в студентско общежитие. В компенсация Никита поема уговорката след дипломирането си три години да работи за армията. „ Тогава подписах този контракт от чиста нелепост. Не разбирах доста неща. Окей, ще изкарам три години в армията, какво толкоз, мислех си “ – споделя младежът пред Дъждовни води.

Когато получава повиквателна, Никита взема решение да откаже. Но армията не приема молбата му да бъде освободен и предлага компромис: „ Да ме пратят на някаква щабна позиция, където да правя административната работа на командира. После, през септември, ме реалокираха на друго място. Вече работех с военна техника и при положение на нахлуване трябваше да отблъсна врага “, споделя той.

Тогава Никита осъзнава, че всеки миг могат да го пратят в Украйна и взема решение да избяга от Русия в прилежаща Грузия. „ Не желаех да ходя на война, бягството беше единственият ми късмет. И може би цялостен живот ще би трябвало да се укривам от Русия и в никакъв случай няма да мога да се върна там. Защото ме е боязън, че може да умра или да ме вкарат в пандиза. Аз просто не желая да умъртвявам хора, това е всичко “, споделя той.

Над хиляда души са на съд по обвиняване в дезертиране

Никита не е изключение. Правозащитниците оповестяват, че към този момент са в ход над хиляда правосъдни процеса поради хипотетично дезертиране. Всъщност дезертьорите са доста повече, твърди в изявление за Дъждовни води Григорий Свердлин от правозащитната организация „ Хващайте гората “. Организацията с това многозначително име оказва помощ на съветски съперници на военната работа да емигрират в чужбина.

Руски новобранци в района на Волгоград, мобилизирани за фронта в УкрайнаСнимка: dpa/AP/picture alliance

Свердлин изяснява, че част от младежите се опасяват от идна готовност, а друга част към този момент са били на фронта и не желаят повече да се бият. „ Получаваме непрестанно информации за хаоса, който царува на фронта. Понякога хората даже не знаят къде са командирите им. Други описват по какъв начин просто ги стоварили на пустото поле – без никакви инструкции, без никакво управление. Разказват, че никой не учи новобранците на нищо, единствената подготовка била една пробна пукотевица с автомат. “

Многобройни видеа с недоволства

Когато предходната есен стартира мобилизацията, мнозина новобранци разгласиха в обществените мрежи видеа за безобразията в подготвителните лагери и на фронта. На Игор Санджиев всичко това му е минало през главата. Той с подготвеност споделя същинското си име пред Дъждовни води, тъй като желае историята му да получи публичност. Днес 46-годишният руснак живее в Казахстан. През есента го повикали във военното окръжие – сякаш за сличаване на данните. Но в мига, в който прекрачил прага, незабавно го мобилизирали. Още същата вечер трябвало да се яви в подготвителния лагер, а няколко седмици по-късно – право на фронта.

Игор усеща, че е попаднал в капан и взема решение да бяга. „ Беше въпрос на живот и гибел. Казах си, че или ще вляза за дълги години в пандиза, тъй като дезертирам – или пък ще са наложи да умра някъде в Украйна. Ами тогава по-добре в пандиза. Не ща да поемам опасности, не ща да играя на лотарията „ война “, проведена от президента Путин. “ Защото на война се мре и Игор го знае. Според медиите към този момент са починали десетки хиляди руснаци, въпреки че тези данни не могат да се ревизират.

" Някои ламтяха за високи заплати "

Мобилизацията от предходната година засегна и доста млади татковци. Част от доброволците, изключително от по-бедните райони, ламтяха за високите заплати. Признава го и Игор Санджиев, който самичък произлиза от Калмикия. „ При нас финансовите благоприятни условия са лимитирани. Заплатите не се изплащат. За мнозина единственият късмет да си пооправят бюджета е като отидат на война. На един щерка му се готви за университета, различен изплаща ипотека, трети желае да си купи кола… “

Преди да пристигна в Казахстан, Игор се укрива в Беларус. Разказва, че там полицията го разкрила и отново го пратили в подготвителния лагер, само че той съумял за повторно да избяга. Молбата му за политическо леговище в Казахстан обаче е отхвърлена, тъй като неговият случай не покривал критериите за емигрант. Нещо повече: в Казахстан го осъждат на шест месеца отнемане от независимост условно поради нелегално прекосяване на границата. Сега над Игор Санджиев е надвиснала заплахата от връщане в Русия.

Руски бежанци в КазахстанСнимка: Madija Torebaewa/DW

И това не е изолиран случай, споделя в изявление за Дъждовни води Денис Живаго, шеф на Международното бюро по човешките права в Казахстан. В момента повече от 20 руснаци чакат да бъдат обработени молбите им за леговище. „ Те не са минали незаконно границата, те обитават в Казахстан безусловно законно. Но някои от тях са обект на търсене, против други има наложена възбрана за задгранични пътувания. И те търсят пътища, по които да доближат до някоя трета страна “, споделя Живаго.

" Или затвор, или на фронта в Украйна "

Игор Санджиев не храни илюзии за бъдещето си: „ Чака ме или пандизът или войната в Украйна “. Несигурно е и бъдещето на младия Никита в Грузия. Той се безпокои за сигурността си: „ Не тъй като хората тук са неприятни или нещо такова. Грузинците не се отнасят зле с мен, без значение че съм руснак. Но даже тук аз не преставам да се опасявам от съветската страна. Понякога сънувам кошмари - по какъв начин шефът тропа на вратата ми и вика: „ Хайде, идвай, открих те. “

И Игор, и Никита ще създадат всичко допустимо да останат в чужбина. Поне до момента в който е допустимо.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

" Прерязах електронната гривна и избягах от Русия "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР