Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз, който е

Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз, който е ...

Ще вдигат акциза на нагреваемите цигари - от 26% на 40%.


Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз, който е 40% от налога за обикновените, предложи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Текстовете бяха обсъдени от депутатите, а промените трябва да бъдат направени между първо и второ четене на промените на Закона за акцизите и данъчните складове.

На първо четене комисията одобри промените по принцип, пише БНР.Още по тематаКазусът около бездимните цигари: Как се разбраха така лесно?5 юли 2018 21:5112Ядосан на Патриотите: Бойко Борисов пощади бездимните цигари! 4 юли 2018 18:00125ВМРО твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари4 юли 2018 16:3020Управляващите готвят удар по пушачите на бездимните цигари30 юни 2018 11:4571

Промените трябва да засегнат не само нагреваемите бездимни цигари, но и всички други потенциални продукти, които съдържат тютюн, но не изискват горене за консумация му, обясни Стоянова.

"Акцизът, първо, да  бъде с данъчна основа, количество тютюн, и второ, да бъде в размер, който да достига около 40 процента от конвенционалния акциз", предложи тя.

Бездимните нагреваеми цигари са по-малко вредни от конвенционалните, заради което трябва да бъдат облагани с по-нисък акциз, категоричен е Румен Гечев от БСП.

"Не е ли ясно, че едните цигари, традиционните, съдържат освен никотин, аз даже се учудих, като казаха над осем хиляди токсични вещества, докато в тези цигари, които са само с нагряване, си остава вредната съставка – никотин", коментира той.

Представители на тютюневи компании цитираха изследвания на международни организации, според които бездимните нагреваеми цигари нанасят по-малко щети върху здравето на пушачите, отколкото конвенционалните.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg