Награждаваната украинска писателка Виктория Амелина е починала от раните си,

...
Награждаваната украинска писателка Виктория Амелина е починала от раните си,
Коментари Харесай

Известна украинска писателка загина след руски удар срещу ресторант в Краматорск

Награждаваната украинска писателка Виктория Амелина е умряла от раните си, получени при съветски ракетен удар по ресторант в източния град Краматорск предходната седмица.

Амелина е 13-атата жертва на нападението. Сред починалите има четири деца, десетки други са ранени.

Асоциацията на писателите ПЕН Украйна съобщи, че лекарите " са създали всичко допустимо, с цел да спасят живота ѝ, само че за жалост раните ѝ са била съдбовни ".

" С най-голяма болежка ви оповестяваме, че украинската писателка Виктория Амелина умря на 1 юли в болница " Мечников " в Днепър ", се споделя в нейно изказване.

Активисти за правата на индивида нарекоха нападението военно закононарушение. Източният град Краматорск е под украински надзор, само че се намира наоколо до окупираните от Русия елементи на Украйна.

37-годишната жена е вечеряла с делегация от колумбийски публицисти и писатели в ресторанта, когато ракетата е паднала върху обекта. При нападението са ранени към 60 души. Тя е била откарана в болница в Днепър, само че след това е издъхнала от раните си.

Виктория Амелина е една от най-известните млади писателки в Украйна. Романът ѝ " Кралството на фантазиите на Дом " е оповестен през 2017 година и е включен в късия лист за премия на ЮНЕСКО и за премията за литература на Европейския съюз.

Нейни стихотворения, прозаичност и есета са преведени на британски, немски, полски и други езици.

От началото на войната в Украйна насам тя документира съветските военни закононарушения. Миналата година тя открива дневника на писателя Владимир Вакуленко, който е похитен и погубен от съветските войски в град Изюм скоро след нашествието. Дневникът, който е заровен в градината му, служи като тип доказателства в действително време за осъществените съветски зверства.

Москва продължава да твърди, че нападението в Краматорск е било ориентирано против украински военни и задгранични наемници. Групата за битка с военните закононарушения Truth Hounds беседва със очевидци, които потвърдиха, че на мястото не е имало военни цели.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР