Наградите Златенглобус и БАФТА отминаха и всички погледи вече са

...
Наградите Златенглобус и БАФТА отминаха и всички погледи вече са
Коментари Харесай

15 почти невероятни факта за 91-вите награди Оскар

Наградите Златен глобус и БАФТА отминаха и всички погледи към този момент са ориентирани към церемонията за водещите оценки в света на киното - Оскарите . По този мотив Би Би Си предлага няколко забавни обстоятелството за идната конкуренция:
 
Лейди Гага против „ Куин “
 
Лейди Гага преди време приема театралния си псевдоним от хитовото парче " Radio Gaga " на " Куин ", защото по думите ѝ " обожава бандата ". Над десетилетие откакто се изстрелва към върховете на славата, ексцентричната поп певица попада в директна конкуренция с " Куин ".
 Лейди Гага на премиите Златен глобус Лейди Гага на премиите Златен глобусGulliver/Getty Images
Лейди Гага е звездата на музикалната драма " Роди се звезда ", която ще се съревновава за топ оценката с биографичния филм за английската рок групировка и фронтмена й Фреди Меркюри " Бохемска рапсодия ".
 
За трети път Крисчън Бейл и Ейми Адамс си партнират във филм, за който получават номинации за Оскар -->
 
За трети път Крисчън Бейл и Ейми Адамс вземат участие дружно във филм, за който получават номинации за Оскар. Тази година Бейл и Адамс са номинирани за превъплъщенията си в облиците на Дик и Лин Чейни във " Вице " ( " Vice " ).
 Крисчън Бейл и Ейми Адамс Крисчън Бейл и Ейми АдамсGulliver/Getty Images
Предишните два кино лентата, в които те си партнират и след това получават номинации за Оскар са " Боецът " (2010) и " Американска скица " (2013). Само Крисчън Бейл печели заветното отличие - за най-хубав артист в поддържаща роля за " Боецът ".
 
Крисчън Бейл и героят му Дик Чейни са родени на една и съща дата
 
Бейл е роден на една и съща дата с персонажа си във " Вице " Дик Чейни - 30 януари.
Christian Bale as Dick Cheney

Vice (2018)
— Zachary Sabel (@zacsabel)  
Махершала Али може да стане артистът, спечелил най-бързо Оскар в една и съща категория
 
Махершала Али , считан за любимец за спечелването на тазгодишния Оскар за поддържащ артист с ролята си в " Зелената книга ", има всички шансове да победи още веднъж в същата категория, в която преди две години беше отличен за осъществяването си в " Лунна светлина ".
 Махершала Али получи Оскар за най-хубав артист в поддържаща роля Преди две години Махершала Али получи Оскар за най-хубав артист в поддържаща роляGuliver/Getty Images
Ако отново отнесе статуетката вкъщи, Али ще стане артистът, спечелил най-бързо премиите в една и съща категория след Том Ханкс . Ханкс беше почетен с актьорски Оскар за " Филаделфия " (1993) и " Форест Гъмп " (1994).
 
Ще се сбогува ли Глен Клоуз със „ съмнителната си купа “?
 
Глен Клоуз понастоящем е носителка на " съмнителната " купа за актрисата с най-вече номинации за Оскар без победа. Тази година обаче нещата за 71-годишната ветеранка могат да се трансформират - Клоуз е посочена за любимец за наградата за основна женска роля с осъществяването си във кино лентата " Съпругата ".
 Глен Клоуз Глен КлоузGulliver/Getty Images
Действителни персони или измислени герои?
 
В категориите за най-хубав артист и най-хубав артист в поддържаща роля четирима от петимата номинирани се превъплъщават в облиците на действителни персони, измежду които Фреди Меркюри , Винсент ван Гог , Дик Чейни , Джордж У. Буш , Дон Шърли .
 
Само Брадли Купър и Сам Елиът играят измислени персонажи в " Роди се звезда ".
 
Дебютантки пред камерата, номинирани за Оскар
 
С кино лентата " Рома " мексиканката Ялица Апарисио прави актьорския си дебют и изненадващо получава номинация за Оскар в категорията за основна женска роля.
 Ялица Апарисио Ялица АпарисиоGulliver/Getty Images
Преди нея за най-хубава актриса в качеството си на дебютантки пред камерата са номинирани Кувенжане Уолис за " Зверовете от дивия Юг " (2013), Габурей Сидибе за " Прешъс " (2009) и Хейли Стайнфелд за " Непреклонните " (2010).
 
Герои с друга полова ориентировка
 
Ако Оливия Колман и Рейчъл Вайс , които играят любовници в историческата комедия " Фаворитката ", повторят триумфа си от премиите БАФТА на Оскарите , има възможност всичките четири актьорски оценки да бъдат присъдени за превъплъщения в облиците на лесбийки, хомосексуалисти или бисексуални. Фаворити при мъжете са Рами Малек за ролята на Фреди Меркюри и Махершала Али като пианиста с хомосексуална ориентировка Дон Шърли .
 Рейчъл Вайс и Оливия Колман в кадър от Фаворитката Рейчъл Вайс и Оливия Колман в кадър от „ Фаворитката “Alexandra Films
Триумф на БАФТА = успех на Оскар?
 
Миналата година четиримата артисти, които победиха на премиите БАФТА - Франсис Макдорманд , Гари Олдман , Алисън Джани и Сам Рокуел , повториха триумфа си и на Оскарите.
 През 2018 година актьорите Сам Рокуел, Франсис Макдорманд, Алисън Джани и Гари Олдман победиха на премиите БАФТА, а по-късно повториха триумфа си и на Оскарите През 2018 година актьорите Сам Рокуел, Франсис Макдорманд, Алисън Джани и Гари Олдман победиха на премиите БАФТА, а по-късно повториха триумфа си и на ОскаритеGulliver/Getty Images
Тази година е малко евентуално да се случи същото, защото в категорията за най-хубава актриса над носителката на БАФТА Оливия Колман се чака да надделее Глен Клоуз .
 
Пренебрегнатите супергерои
 
Въпреки голямата им известност, филмите за супергерои до момента бяха подценявани за топ оценката на Холивуд. Именно след демонстрираното през 2008 година неуважение към хитовата супергеройска продукция " Черният рицар " киноакадемията разшири водещата си категория от пет на 10 кино лентата.
 Черната пантера на Marvvel е първата супергеройска продукция в историята на Оскарите, номинирана в категорията за най-хубав филм „ Черната пантера “ на Marvvel е първата супергеройска продукция в историята на Оскарите, номинирана в категорията за най-хубав филмФорум Филм България
Трябваше обаче да минат още 10 години, с цел да се случи " чудото " и супергеройска продукция - в тази ситуация " Черната пантера ", да получи номинация за най-хубав филм.
 
Девет номинации, само че нито един Оскар
 
Авторката на песни Даян Уорън до момента не е печелила Оскар, макар деветте си номинации в категорията за ария от филм. Десетата надали ще ѝ донесе шанс, защото любимец за премията е Лейди Гага с песента " Shallow " от " Роди се звезда ", записана в съдействие с Марк Ронсън , Антъни Росомандо и Андрю Уайът
 
Анимационният Оскар
 
За наградата за най-хубава анимация тази година се съревновава " Феноменалните 2 ". Продълженията обаче рядко печелят Оскар в категорията, въведена през 2001 година За финален път това се случва през 2010 година, когато " Играта на играчките 3 " е оповестена за най-хубава анимация. Наблюдателите приписват триумфа на продължението на " разнежването " на киноакадемията, защото сред излизането му и това на второто продължение са минали 11 години.
 
Дали 14-годишната пауза сред " Феноменалните 2 " и истинската анимация ще наклони везните в изгода продължението ще се разбере на 24 февруари, когато ще бъдат раздадени премиите Оскар. Вероятността обаче е дребна, защото за любимец се счита анимацията " Спайдърмен: В Спайди-вселената ".
 
Защо Академията подцени Брадли Купър?
 
Римейкът на холивудската класика " Роди се звезда " получи осем номинации за Оскар, включително за най-хубав филм. Брадли Купър , който дебютира зад камера с римейка, обаче остана отвън режисьорската конкуренция. Брадли Купър наскоро призна пред Опра Уинфри , че демонстрираното неуважение го е смутило.
 Брадли Купър Брадли КупърGulliver/Getty Images
За " Мери Попинз се завръща " не се обрисува изключително блестяща вечер
 
За " Мери Попинз се завръща " не се обрисува блестяща вечер на Оскарите, както за истинската продукция. Филмът е с четири номинации за оценките - две в музикалните категории, и за костюми и сценография.
 Емили Блънт като Мери Попинз в Мери Попинз се завръща Емили Блънт като Мери Попинз в „ Мери Попинз се завръща‘Форум Филм България
Оригиналната лента от 1964 година печели пет награди Оскар от 13 номинации, макар че се разминава с топ оценката за най-хубав филм.
 
Претендентите за най-хубав филм, които излязоха на екран в разгара на наградния сезон
 
Последните години демонстрират, че с цел да привлекат внимание в наградния сезон, не е належащо филмите да са излезли на екран в разгара му. Пример за това са миналогодишният успех на хоръра " Бягай! ", тръгнал по кината близо година преди церемонията за Оскарите, и тазгодишните кандидати за топ оценката " Черната пантера " и " Черен в клана " ( " BlacKkKlansman " ). Двете продукции излязоха на екран надлежно през март и август предходната година.

Вижте и в фотоси:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР