Наградите Оскар“ се проведоха преди точно 10 дни. За информационния

...
Наградите Оскар“ се проведоха преди точно 10 дни. За информационния
Коментари Харесай

„Отричаме еврейството и Холокостът да бъдат използвани“ – речта на Оскарите, за която все още се говори

Наградите „ Оскар “ се организираха преди тъкмо 10 дни. За осведомителния поток това е цяла безкрайност, само че един миг от церемонията към момента провокира полемики, кавги и реакции. Става въпрос за речта на режисьора Джонатан Глейзър, който получи премията за най-добър интернационален филм за лентата „ Зона на интерес “.

Церемонията мина без изненади

Филмът съставлява вцепеняващ роман за зверствата на Холокоста, само че без да ги забележим непосредствено. Действието се развива безусловно до стените на лагера Аушвиц-Биркенау, където едно привидно обикновено немско семейство живее с децата си. Глава на фамилията е най-дълго управлявалият шеф на Аушвиц – Рудолф Хьос. „ Зона на интерес “ завладя мозъците на критици и аудитория, които одобриха с аплодисменти ексцентричния взор на Глейзър към добре познатата историческа реалност.

Глейзър застана на сцената на Оскарите, с цел да одобри златната си статуетка, дружно с продуцентите на кино лентата. Речта му провокира трагичен отзив в политическите и кино средите.

Ето какво тъкмо сподели той, пряк превод от формалния транскрипт на филмовата Академия:

Благодаря на Академията за достойнството, на нашите сътрудници от А24, Film4 и Полският кино институт. На държавния музей Аушвиц-Биркенау за тяхното доверие и насоки. На моите продуценти, артисти и сътрудници.

Всички наши избори бяха направени по този начин, че да отразят не какво се е случило тогава, а какво се случва в този момент. Филмът ни демонстрира до какво води дехуманизацията в най-лошия ѝ тип. Тя оформи цялото ни минало и настояще.

Тази вечер заставаме пред вас като мъже, които отхвърлят еврейството и Холокостът да бъдат употребявани за окупация, която е довела до спор за толкоз доста почтени хора…

*публиката прекъсва речта с аплодисменти*

…независимо дали става въпрос за жертвите на 7 октомври в Израел или тези на продължаващата офанзива в Газа. Всички те са жертви на тази дехуманизация. Как да се противопоставим на това?

Александра Биштрон-Колоджичик, момичето което сияе във кино лентата по този начин, както го правеше и в живота. Посвещавам тази премия на нея и на нейната битка. Благодаря ти.

Речта на Глезър не провокира мигновен отзив от публични организации. Дни по-късно пристигна офанзива от свои.

Холивуд отвърна на удара

На 18 март, седмица след церемонията на Оскарите, изпълнителни шефове, експерти в Холивуд и доста други от промишлеността подписаха и разгласиха отворено писмо във връзка речта на Глейзър. На документа са подписани над 1000 души от еврейски генезис, които работят в промишлеността.

„ Ние се противопоставяме на това нашето еврейство да бъде употребявано като средство за доказване на морална връзка сред нацисткия режим и Израел. Нацистите са желали да заличат цяла раса от хора, до момента в който израелската нация търси метод да се избави от това изтриване “ се споделя в документа.

„ Използването на думи като „ окупация “ за дейностите на евреи, които пазят своята татковина, която е тяхна от хиляди години и е приета от Организация на обединените нации като такава, изкривяват историята. Такива изявления дават тежест на анти-еврейските настроения по целия свят – в това число в Съединените щати и Холивуд “, написа, още в отвореното писмо.

Джонатан Глейзър не е коментирал обвиняванията.

От друга страна прогресивни еврейски групи отбрани Глейзър и речта му, измежду тях са Мемориалът Аушвиц и американската организация „ Еврейският глас на мира “.

„ В речта си Джонатан Глезър насочи универсално морално предизвестие против дехуманизацията. Целта му не е да навлиза в политически диалог “, съобщи шефът на Мемориала Аушвиц Пьотр Чивински. „ Критици, които чакаха избрана политическа позиция или филм единствено за геноцид, не са схванали изобщо какво желае да каже режисьорът ", добавя той.

„ Глейзър приказва от името на голям брой евреи, които почитат историята си и симпатизират на палестинците в битката им за независимост и правдивост “, обявиха от своя страна от „ Еврейският глас на мира “.

„ Тези, които нападат Глейзър, желаят да имат еврейската еднаквост и наследството на Холокоста, с цел да оправдая дейностите на израелското държавно управление и геноцида, който организират над палестинския народ “, допълват още те.

А кое е светещото момиче във кино лентата на Глейзър?

В няколко момента от кино лентата виждаме фигурата на младо момиче, което под прикритието на тъмнината остава ябълки, круши и друга дребна храна за пандизчиите в Аушвиц, която са могат да намерят до момента в който работят на открито.

Това е полякината Александра Биштрон-Колоджичик, която по време на Втората международна война е на 12 години и е част от така наречен Полска надомна войска. Джонатан Глейзър се среща с нея малко преди гибелта ѝ.

Дрехите и колелото, които са употребявани за ролята във кино лентата, са на Александра от същия интервал.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР