Награди Варна“ за принос в образованието, науката и културата, бяха

...
Награди Варна“ за принос в образованието, науката и културата, бяха
Коментари Харесай

Връчиха награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата

Награди „ Варна “ за принос в образованието, науката и културата, бяха връчени през днешния ден на публична гала в зала „ Пленарна “ на Община Варна.

" По традиция в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската просвета и словесност – 24-ти май, и тази година имам чест да бъдат част от церемонията по връчване на награди „ Варна “! Според нашите архиви за първи път този приз се дава през далечната 1984 година и към този момент над 3 десетилетия Община Варна отличава дейци на образованието и културата, номинирани от жители, неправителствени организации, научни и креативен колективи.

Това е премията на жителите на Варна! Поздравявам тазгодишните носители на наградата, дано все по този начин настойчиво и безрезервно работят за града ни. Нека си пожелаем всяка година премия Варна да намира своите почтени притежатели. Защото Варна е богата с съумели и надарени хора! ". Това съобщи кметът Иван Портних, който дружно с ръководителя на Общински съвет Тодор Балабанов връчиха почетните знаци на наградените. „ За мен е наслаждение да съм през днешния ден измежду Вас, наградените с премия „ Варна “, които я заслужихте със своя гений, със своя труд ”, сподели Тодор Балабанов.

Тази година с решение на ОбС-Варна с награди са удостоени:

Голямата премия „ Варна ” получи Валери Станков – за изцяло творчество, с потвърден принос в региона на поезията..

В региона на културата:

В раздел „ Литература “ - Панкo Анчев, за издаденото литературно – критическо проучване „ В зоната на разпада “ (романите на Ф. М. Достоевски).

С премия „ Варна ” за „ Изобразителни изкуства ” бе отличен Пламен Аврамов – за показване на юбилейната му галерия (скулптура и рисунка) през 2017 година в Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “.

Наградените в раздел „ Театър “ са Симеон Лютаков – за ролята на служителя на реда Давид в „ Едноокият цар “ от Марк Креует, в това число и на два интернационалните фестивала в Сърбия и Черна гора, и актрисата Цветина Иванова – за ролята й в премиерната за България режисура „ Влюбеният Шекспир “ от Ли Хол в функциите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

В раздел „ Музика ” груповата премия бе присъдена на Духовия оркестър на Военноморските сили на Република България, с диригенти кап. III сан Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов. В същия раздел с самостоятелна премия „ Варна ” бе почетен и Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, за изключителни достижения в региона на музиката.

В раздел „ Опера ” премия „ Варна ” бе присъдена на балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна, за екипа, осъществил балета „ Лебедово езеро “, с хореограф Светлана Тоншева.

В раздел „ Танц ” самостоятелна премия „ Варна ” получи Милена Попова – хореограф, възпитател и началник на балет „ Мелади “, спечелил редица награди и номинация за Световната танцова купа. В същия раздел груповата премия „ Варна ” отиде при Академичния танцов спектакъл „ Черноризец Храбър ”, с живописен началник проф. Петър Ангелов - за ярки достижения в танцовото изкуство.

В раздел „ Кино ” премия „ Варна ” получи екип на Българска национална телевизия Варна, за документалния филм „ Около света за 202 дни “, отдаден на околосветското корабоплаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „ Кор Кароли “.

Награда „ Варна ” в раздел „ Журналистика ” бе връчена на Емилиян Ялъмов за отразяване на културния живот в Община Варна и за филмите на Българска национална телевизия Варна „ № 1 – туризмът “ – „ Светският искра на Варна “ и „ Варна време за шоу “.

В Системата на предучилищното и учебно обучение:

Наградата “Ученик на годината в региона на общообразователната подготовка “ получи Илиян Кънчев - възпитаник от ХII „ д “ клас в III ПМГ „ Академик Методий Попов “. Той е постигнал отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно обучение, вследствие на което е включен в разширения народен тим на България за присъединяване в интернационална олимпиада по биология.

„ Ученик на годината в региона на професионалната подготовка “ получи Стефчо Христов – възпитаник от IХ клас в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “, народен играч по повдигане на тежести.

“Учител на годината ” в региона на предучилищното обучение стана Валентина Александрова - старши преподавател в ДГ № 34 „ Лястовичка “. „ Учител на годината ” в региона на главното обучение - Севдалина Атанасова, старши преподавател в ОУ „ Св. Св Кирил и Методий “. „ Учител на годината ” в региона на междинното обучение -Елена Димитрова, старши преподавател по информатика и осведомителни технологии в МГ „ Д-р Петър Берон. „ Учител на годината ” в региона на професионалната подготовка е Тодор Тодоров, старши преподавател по хореография в СУ „ Елин Пелин “.

Наградата за „ Колектив на годината ” в региона на предучилищното обучение “ получи ДГ № 31 „ Крилатко “, с шеф Елена Ташева, а в региона на главното учебно обучение - ОУ „ Цар Симеон I “ с шеф Стоянка Велянова..

Награда „ Варна “ за „ Колектив на годината ” в региона на междинното учебно обучение и обслужващите звена получи IV Eзикова гимназия „ Фредерик Жолио Кюри “ с шеф Веселина Тотева.

Носители на Награда „ Варна ” в областта на науката и висшето обучение:

В региона на „ Хуманитарните науки “ с самостоятелна премия „ Варна ” бе удостоена проф. д.ф. Виолетка Тачева за научно-творчески достижения, преподавателска активност в региона на езикознанието и общия й принос в одобряването на град Варна като интернационален езиков център.

Колективна премия се присъжда на екипа на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна, с началник доктор Калин Михов за принос в развиването и използването на новаторски медицински способи и технологии в ортопедията във Варна.

В региона на „ Природните науки “ премия „ Варна ” се присъди на теоретичен колектив, с началник доцент доктор Валентина Тодорова, за научно достижение по план „ Проучвания на положението на морската околна среда и възстановяване на стратегиите за мониторинг, създадени според Рамкова Директива за Морска Стратегия (ISMEIMP) “.

В региона на „ Обществените науки “ с премия „ Варна ” бе почетен ” проф. доктор Росен Николаев за монографията му „ Оптимизиране планирането на производствено–транспортни действия на предприятието с относителни критерии “.

Колективна премия „ Варна ” се присъди на теоретичен колектив, с началник капитан II сан, проф. доктор Мирослав Цветков за научния план „ Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България “.

В региона на „ Техническите науки “ самостоятелна премия „ Варна ” е за проф. д.т.н. Николай Джагаров за научни и педагогичен достижения в региона на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. А груповата премия е за теоретичен колекти,в с началник проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурен факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър ” за план Студентска лаборатория „ Варна - град за хората “ взаимно с община Варна.

В празничната стратегия се включиха хор „ Морски звуци ” при хорова школа „ Проф. Марин Чонев ”, с диригент Росица Щерева, и вокален отбор „ Звездни струни ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР