Френският генерал, ръководещ реставрацията на катедралата Нотр Дам, Жан-Луи Жоржелен, умира на 74

...
Награденият френски генерал, отговарящ за амбициозната, високобюджетна реставрация на пожар-
Коментари Харесай

Награденият френски генерал, отговарящ за амбициозната, високобюджетна реставрация на пожар- Загина опустошената катедрала Нотр Дам в Париж

От Асошиейтед прес, 19 август 2023 г., 9:25 ч. „Най-великите войници, най-великите слуги“ на Франция, които „камък по камък възстановяваха наранената красота“ на Нотр Дам. Преди да бъде изтеглен от пенсия, за да ръководи реконструкцията на катедралата, Джорджелин преди това е служил като началник на генералния щаб на френската армия, наблюдавайки операциите в Афганистан, на Балканите и извън тях.

Цитиране на регионален прокурор, местните новини съобщават, че Джорджелин е починал по време на разходка в Пиренеите, вероятно при инцидент. Планинската спасителна служба в района на Ариеж съобщи, че в петък е намерено тяло близо до село Бордес-Ухентейн. отразявайки „живот, винаги обърнат към върховете“. Изявлението не предоставя подробности.

Роден на 30 август 1948 г., Жоржелин посещава престижната военна гимназия Saint-Cyr, преди да служи в пехотни и парашутни полкове и във военни интелигентност. Учи в Колежа за командване и генерален щаб на армията на САЩ във Форт Ливънуърт в Канзас и става личен военен началник на покойния президент Жак Ширак, а след това и началник на щаба на френската армия от 2006-2010 г.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Скоро след пожара през 2019 г., който събори кулата на Нотр Дам и погълна покрива от дърво и олово, Макрон назначи Джорджелин да ръководи реставрационните работи. Занаятчии от цяла Франция използват средновековни материали и методи, за да възстановят готическата забележителност.

„Това е начин да бъдеш верен на (ръчната работа) на всички хора, които са строили всички невероятни паметници във Франция“, каза Джорджелин по-рано тази година в интервю за Асошиейтед прес. , развитие, което Джорджлин нарече „символът, че печелим битката при Нотр Дам“.

Макрон се оплака, че „ген. Джорджлин никога няма да види повторното отваряне на Нотр Дам със собствените си очи“, но добави, че когато отвори отново на 8 декември 2024 г., „той ще присъства с нас“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР