Награден фонд от 1240 лв., както и две бурета по

...
Награден фонд от 1240 лв., както и две бурета по
Коментари Харесай

Как Асеновград ще избира най-пивкия мавруд

Награден фонд от 1240 лева, както и две бурета по 50 литра ще раздаде община Асеновград за най-хубаво домашно вино. То би трябвало да е от годишна продукция 2017 година, а състезанието ще се организира на 31 януари на площад " Академик Николай Хайтов ".

За първи път тази година ще бъде връчена и специфичната премия „ Никола Македонски " за произвеждане на домакински мавруд - 200 лева

Тя е на името на индивида с най-вече извоювани първи награди на локалните състезания за домашно вино, както и най-стария винар и безгрижник в Асеновград.

Маврудът се създава от характерния за региона вид, присъщ и прочут за Асеновград и региона. През 19 в. маврудът към този момент бил фамозен и скъп освен в България, само че и отвън нея.

Според откривателите, отдадени на тази тематика, най- хубавото, ароматно и гъсто вино в Асеновград било маврудовото вино на Чорбаджака - Малага. За него познавачите казвали, че това е „ вино в забрадка да го носиш”.

Конкурсът тази година ще протече в 2 категории - червени и бели виновност. 200 лева и 50-литрово буре е премията за първото място, второ и трето ще получат надлежно 160 и 120 лева

Предвидени са и четири поощрителни награди. В категорията бели виновност спечелилият ще бъде награден със 120 лева, толкоз ще получи и майсторът, приготвил най-хубавото розе.

Номинирани и наградени ще бъдат производители от обитаемо място отвън община Асеновград. Първото място ще получи 50-литрово буре, а второ и трето място - предметна премия. 120 лева е премията на журито и публиката.

Според регламента в състезанието могат да вземат участие производители на бели, алена виновност и розе от годишна продукция 2017 година Вината би трябвало да са бистри и налети в стъклени винени бутилки.

Производителите могат да вземат участие единствено със лични виновност. В състезанието не могат да вземат участие виновност, създадени от грозде от директни сортове. Не се позволяват ароматизирани виновност.

При подаването на мострите производителите показват наложително сорта или сортовете, от които е създадено виното. Те би трябвало да обезпечат най-малко 30 бутилки. За пробите ще бъдат нужни три бутилки, които би трябвало да се дават 15 дни преди датата на състезанието.

Най-доброто домашно вино ще бъде несъмнено от дегустационна комисия от експерти от Национален институт за проучване и надзор на виновност и спиртни питиета - София, Университет по хранителни технологии - гр. Пловдив, Изпълнителна организация по лозата и виното - град София, и “Винзавод” АД - Асеновград.

Заявка за присъединяване се одобряват в стая 405 на Община Асеновград до 15.01.2018 година /Марица.бг
тагове асеновград пивко вино мавруд
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР