Наградата за литература Хеликон“ не беше връчена тази година, тъй

...
Наградата за литература Хеликон“ не беше връчена тази година, тъй
Коментари Харесай

Бойко Ламбовски: Не връчихме наградата за литература "Хеликон" поради липса на консенсус

Наградата за литература „ Хеликон “ не беше връчена тази година, защото петимата членове на журито не са могли да се спрат на едно заглавие от 12-те номинирани, което да превъзхожда всички останали. Това съобщи в предаването „ 12+3 “ писателят Бойко Ламбовски, който е част от 5-членното жури. Компромисно премията беше дадена на фондацията „ Йордан Камджалов “, която подкрепя български създатели.

Сред номинираните бяха романи на Емилия Дворянова, Силвия Томова, Здравка Евтимова, Алек Попов, Деница Дилова, Недялко Славов и Галин Никифоров, и сборниците с разкази на Кристин Димитрова, Йорданка Белева, Палми Ранчев, Георги Господинов и Соня Тодорова. Личното мнение на Ламбовски е, че това не са били най-хубавите книги на тези създатели и може би „ леко затъване в рутина “ на другояче „ положителни майстори “.

Той разказа по какъв начин журито е взело решението: 

„ Имаше задоволително положителни книги. И 12-те ги предлагам на читателите. Всеки от журито имаше своите любимци. Стигнахме до решението, от което и ние бяхме сюрпризирани, защото и 5-мата не можахме да коронясаме една книга и да я изтъкнем над останалите 11. Всеки за себе си имаше такива, само че не можахме да стигнем до консенсус. Затова взехме решение тази година да не се дава огромната премия, а да бъдат предложени качествата на всички “, сподели Ламбовски за „ Хоризонт “ и добави, че премиите не трябва да се връчват на конвеир и се надява следващата година да има притежател на премията.

„ Надявам се следващата година да се родят такива книги. Доста се написа напоследък. Рефлексията, обвързвана с несгодите в обществото и персоналния живот на доста места поражда подтици за творчество “, счита писателят.  

Той адресира и съмненията за лобизъм, които постоянно съпътстват решенията за награди в региона на изкувството.

„ Свикнали сме с съмнения. Нека въпреки всичко да кажем, че премиите са човешко дело, а не божествено коронясване. Едни живи хора дават или не дават призове на други живи хора, робувайки от време на време на естетически пристрастия, усети, от време на време и лобиране в някакви направления. Това са неизбежни неща, всеки дава отговор пред личната си съвест. Има прекрасен принцип, който бих предложил на други хора, които дават премиите – с цел да се избегне застояване и втърдяване на лобита, би трябвало по-често да се сменят управленията, както в премиите, по този начин и в политиката “, счита Ламбовски.

Целият диалог с него можете да чуете в атачмънта. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР