Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент цели да отличи хора и

...
Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент цели да отличи хора и
Коментари Харесай

Наградата „Сахаров“ за 2019 г.: кои са номинираните

Наградата „ Сахаров “ на Европейския парламент цели да отличи хора и организации, които се борят за правата на индивида. Номинациите за премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта могат да бъдат подавани от политически групи в Екологичен потенциал или от най-малко 40 депутати.

Парламентарните комисии за външни работи и развиване ще дефинират посредством гласоподаване три от номинациите, от които ще бъде изработен крайният избор. Носителят на премията се избира от ръководителя на Екологичен потенциал и водачите на политическите групи.

Ето кои са номинираните за 2019 година

Алексей Навални е съветски правист и политик. През 2011 година е задържан за пръв път за присъединяване в митинг пред Държавната Дума. На кметските избори в Москва през 2013 година той остава втори. През 2017 година разгласява отчет против политическата корупция в страната, критикуващ съветския президент Владимир Путин и неговите доближени. Това провокира митинги против корупцията в доста съветски градове и задържането на над 1 000 стачкуващи, в това число Навални. Властите в Русия не му разрешават да взе участие като претендент в президентските избори през 2018 година Навални е арестуван на три пъти през 2018 и 2019 година за нарушавания на съветското законодателство за организирането на митинги.

Мариеле Франко е била бразилски политик и деятел за правата на индивида, показно убита през март 2018 година Чернокожа, бисексуална жена, произхождаща от крайните квартали, тя постоянно се е застъпвала за правата на чернокожите, на дамите, на жителите на фавелите и на хората от ЛГБТИ общността. Мариеле Франко е алармирала за доста случаи на разпра и други нарушавания на правата на индивида от служители на реда и службите за сигурност. Убийството й остава неразкрито.

Клоделис Силва душ Сантуш е бразилски деятел за отбрана на природата и на правата на индивида. Тя стартира активността си след бруталното ликвидиране на нейния брат и на брачната половинка му, опитвали се да спрат обезлесяването на тропическите гори в Амазония. Известна е с твърдата си позиция против противозаконното изсичане на гори, огромните земевладелци и добива на въглища в региона на Амазония.

Вождът Раони е лидер на племето каяпо, което обитава Амазонската джунгла. Той е посветил живота си на битката за правата на коренните нации и на съхраняването на Амазония.

Илхам Тохти е уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай. Той е покровител на разговора и се застъпва за използването на законодателството за районна автономност в Китай. През 2014 година е наказан на пожизнен затвор по обвинявания за фракционизъм. От 2017 година над 1 милион уйгури са били арестувани в лагери.

Жан Вилиш де Матуш Сантуш е бразилски бранител на правата на индивида, публицист, преподавател и политик. През 2010 година той става първият гей деятел, определен за народен представител в бразилския Конгрес. По време на работата си в Конгреса предлага законопроекти за гражданския брак на еднополови двойки, за заверка на абортите, отбрана на правата на половите служащи, заверка на марихуаната и други Въпреки че е избран отново през януари 2019 година, Жан Вилиш де Матуш Сантуш се отхвърля да заеме поста и напуща Бразилия поради закани за живота му. Сега живее в Европа и пътува по света, критикувайки нарушаванията на правата на индивида в Бразилия и политиката на сегашния президент на страната Жаир Болсонаро.

„ Възстановителите “ (The Restorers) е група от пет млади кенийки (Стейси Овино, Синтия Отиено, Пюрити Ачиенг, Маскрин Атиено и Айви Акини), които са създали приложение в помощ на дамите, подложени на генитално обрязване. Приложението i-Cut разрешава на дамите да потърсят помощ или да уведомят управляващите за процедурата. Гениталното осакатяване на дами е интернационално прието за нарушаване на правата на индивида. По света живеят над 200 милиона дами и девойки, които са станали жертви на процедурата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР