Наградата от 1 милион евро за информация за поръчителя на

...
Наградата от 1 милион евро за информация за поръчителя на
Коментари Харесай

Малта още предлага 1 млн. евро за информация за убийството на Дафне Галиция

Наградата от 1 милион евро за информация за поръчителя на убийството на най-известния малтийски публицист остава в действие година след гибелта й, съобщи Ройтерс.
На 16 октомври 2017 година Дафне Каруана Галиция, която списваше антикорупционен блог, беше убита при бомбен атентат. През декември бяха повдигнати обвинявания на трима души за убийството, които те отхвърлиха.

Полицията допуска, че нападението е поръчано от към момента незнайно лице. Министърът на правораздаването Оуен Боничи назова атентата " най-голямото закононарушение, осъществявано в миналото в Малта ".

Премиерът Джоузеф Мускат, който беше честа цел на писанията на Каруана Галиция, предложи премията предходната година.

-->

Парите ще бъдат платени за всичко, " което може да разкрие обстоятелствата към убийството. За това дублирам, че премията към момента е в действие ", сподели Боничи в изявление за Ройтерс.

Министърът отбрани ежедневното разчистване на паметника, намиращ се против правосъдната палата във Валета, който стана място за поклонение пред паметта на журналистката и епицентър на митингите против хипотетичната корупция.

" В Малта има господство на закона. Има си правила. Не може една заран просто да се събудиш и да си присвоиш народен монумент ", сподели той. Министърът добави, че е изискал от деятелите да аплайват за място, където да бъде повдигнат непрекъснат монумент на журналистката.

Боничи съобщи, че след убийството държавното управление е подхванало стъпки да бъде усъвършенствана свободата на публицистите, в това число унищожаване на текста от наказателния кодекс за клюка.

Той обаче отхвърли да разкритикува обстоятелството, че против фамилията на Каруана Галиция продължава да има цивилен искове за изявленията на журналистката с думите, че оклеветените считат за свое право да търсят обезщетение.

След гибелта й локални и интернационалните медии, в това число Ройтерс, започнаха да наблюдават истории, отразявани от Каруана Галиция, в границите на самодейност под името Проект " Дафне ", отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР