Наградата е учредена от Съюза на печатарската индустрия в България

...
Наградата е учредена от Съюза на печатарската индустрия в България
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Наградата е учредена от Съюза на печатарската промишленост в България и Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. На събитието участваха ректорът на УниБИТ Стоян Денчев и ръководителят на УС на Съюза на печатарската промишленост в България Красимир Илиев, оповестиха от Столична община.

„За мен е чест да получа тази премия. Книгите са били голяма полезност по времето, когато работи Яков Крайков. Вярвам, че книгите са голяма полезност и през днешния ден – сподели столичният кмет Фандъкова след приемането на наградата. – Приемам тази премията като премия за София и за софиянци, за това, че София е четящ град. През последните години всички виждат, че от ден на ден читатели има в библиотеките, откриват се от ден на ден книжарници. Често пъти, когато беседвам с български писатели, те означават това възобновление на книгата. Четенето е това, което разсънва въображението и ни прави по-креативни, научава ни да живеем дружно, да одобряваме и да почитаме разликите си. Това е премия за духовното наличие на всички вас в нашия град“ – сподели още Фандъкова.

Столичният кмет напомни, че през последните години Столичната библиотека с разнообразни акции и работа е удвоила своите читатели и поздрави шефа Юлия Цинзова и екипа на библиотеката. „Столичната библиотека разполага с над 1 милион и 200 хиляди книги и има 51 хиляди читатели. През последните години открихме детска читалня в „ Люлин “ и филиал в регион „ Студентски “. За да стигат книгите по-лесно до своите читатели, пуснахме първия в България Библиобус и организирахме читални навън в Градската градина, в Южния парк, в „Борисовата градина“, на Витоша, читалня отвори порти и в ретро трамвая.

Предстои да бъде отворена и учебна библиотека в с. Бистрица. Невероятна опция за нашия град са срещите със модерни писатели, които се организират в учебните заведения, в читалните. Тези срещи подтикват младежите да четат, да се интересуват“ – уточни още Фандъкова.

В Столичната библиотека е построен Дигитален център и електронна платформа и през днешния ден читателите имат достъп до 250 хиляди тома книги.

Посредством особено създаден програмен продукт част от цифровизираните единици от Столична библиотека, Софийската градска художествена изложба и Регионален исторически музей – София са оповестени в европейската мрежа за информация и продан в региона на културното завещание – «Европеана» – и налични за потребителите в чужбина.

Според столичния кмет отношението към книгите стартира още от фамилията и се развива в детската градина, учебното заведение и университета, ето за какво родителите би трябвало да четат на децата си още от най-ранната им възраст.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР