Награда за най-добър детски филм получи българският филм Смартфонът беглец“

...
Награда за най-добър детски филм получи българският филм Смартфонът беглец“
Коментари Харесай

Режисьорът Максим Генчев: 8500 евро за парти на яхта с Леонардо ди Каприо

Награда за най-хубав детски филм получи българският филм „ Смартфонът дезертьор “ в Кан. Режисьор на тийнейджърския филм е Максим Генчев; продуцент и сценарист на лентата е лекар Златина Филипова. Филмът бе селектиран в конкурсната стратегия на АРТИЗАН, който се организира в рамките и под егидата на фестивала във френската Ревиера. В американския павилион във фестивалното градче бяха връчени общо пет награди на филми с принос към международния хуманитаризъм. Сред призьорите е и легендата Джеф Бриджис за кино лентата му „ Да живееш в предишното бъдеще “. За първи път обаче премията отива при детски филм, в лицето на българския екип. “Децата са нашата вяра за бъдещето! ” С тези думи принцеса Анжелик Моне е връчила премията на основателите на „ Смартфонът дезертьор ” Максим Генчев e български артист и режисьор. Роден на 28 септември 1954 година в гр. Видин. Завършва ВИТИЗ през 1980, в класа на проф. Крикор Азарян. Работи в Драматичен театър-Пловдив, ДКТ-Пазарджик, Театър „ София “, Малък градски спектакъл „ Зад канала “, гастролира в Народен спектакъл „ Иван Вазов “, Военен спектакъл, спектакъл 199 и Театър „ Сълза и смях “. Има над 60 театрални функции, с три национални награди, през 1984 година, 1987 година, 1989 година, и номинация за Аскеер през 1998 година Той е и с над 25 функции в задгранични игрални филми и български телевизионни сериали.

- Г-н Генчев, какво би трябвало да се случи, с цел да може един филм от дребна България, да стигне до Кан и изобщо да отиде на влиятелен фестивал?
- В света има над 300 фестивала, значи съвсем всеки ден, някъде нещо се прави. И всеки от тях си има цена. От 15 до 150 $. Толкова би трябвало да платиш, с цел да ти видят кино лентата.

- Не е чак толкоз доста?
- Напротив.Сумата по никакъв начин не е дребна, тъй като, в случай че пратим лентата си на 100 места, към този момент коства доста. Излиза, че, с цел да бъде видян един филм, за това би трябвало да се заплаща и отново няма никаква гаранция, че ще бъде забелязан. В последна сметка управленията на фестивалите има думата кой ще бъде признат и кой отпада. А единствено дребна част от тях дават противоположен отговор. Най-тъжното обаче е, че нормално изпратените филми не се гледат. Приятелството в този случай доста оказва помощ. Познавате се, срещали ли сте се по фестивала с някои от факторите и филмът ви отива.

- Е по какъв начин тогава вашият „ Смартфонът беглец” съумя да се класира и даже взе премия?
- При детските филми нещата се разграничават внезапно. Има апетит по света за този род. Темата е привлекателна, там - се гледа по - деликатно. Така попаднахме на най-големия немски фестивал „ КиКи фест”. Влязохме в спортната стратегия, дружно с различен български филм „ Лили и рибката”. Мястото на събитието е малко градче до Щутгарт, където през Втората международна война не е паднала нито една бомба. Сградите са изцяло непокътнати. А обстановката е, сякаш се пренесохме в комунизма. Пет дни ядохме и пихме и когато продуцентката на кино лентата ни лекар Златина Филипова изиска да си платим: за таксито, хотела, храната, германците оглупяха. „ Това е невъзможно”-ни казаха- „ Ние ви каним”. И от този отговор Златина много се обиди. Та там одобриха „ Смартфонът беглец” за разпространяване във всички немскоговорящи страни в продължение на две години. Вече повече от месец, филмът е по тяхната мрежа.

- А какво се случи през годините с „ Дякона Левски”?
- Отиде на доста места: В Съединени американски щати, Англия, Белгия, взе приз в Индия... Там филмът бе награден за операторско майсторство, за най-хубав млад артист бе отличен Симеон Филипов имаме приз и за монтаж, за който тук най-вече ме оплюваха.

- Филмът ви за Васил Левски предлаган ли е в Кан?
- Не. Там харесват обществени, тематични филми. Например: Две дами и едно дете... Едната му е биологична майка, другата го е отгледала. Детето познава същинската си майка и стартира драмата.

- А по какъв начин филмите ви бяха признати в другите страни? Все отново те носят българската история и дух. Това надали интересува толкоз доста чужденците?
- Филмът ми „ На педя от земята” бе неразрешен в Германия, тъй като има свастики, нацистки знаци, пречупен кръст. Руснаците също отхвърлиха да го популяризират поради една сцена с съветски офицер, за която настояват, че е подигравателна. В Съединени американски щати обаче го харесаха. Мениджърът се оказа с украински корен, любопитен към студената война и интервала на сталинизма. Мнението му е, че творбата е доста стойностно..

- Очаквахте ли признанието за „ Смартфона...” в Кан?
- Ние бяхме в съпътстващия фестивал - „ Артизан”, ориентиран към новите потомство. Оглавява го една дама, Анжелик Моне, чийто татко е първият негър сенатор в Щатите. Филмите в този фестивал са с хуманна устременост, без перверзии извратености, посоката е към положителното. Та връчиха ни тържествено премията, само че не ни признават за български филм, тъй като ние не сме взели и лев от страната. Известно е, че снимаме всичко с наши средства.

- Какво съставлява Кан по време на кинофестивала. Докъде е истината и до каква степен легендата? Имахте ли опция да ходите на всички места?
- Като си платиш баджа от триста евро, ще влизаш като вкъщи си. Но преди този момент би трябвало да си се бръкнал надълбоко за самолетни билети, за хотел и така нататък Нашият екип към този момент четири години участва непроменяемо на форума. И това не е суетност. Там е пазарът. Плащаш си за прожекцията, каниш хора и показваш. Те идват, гледат, харесват или не. Всъщност на тези прожекции, които са чисто търговски, могат да се видят същинските, хубавите филм. В селекцията са самомнителен, политически, извратени. Например: Човешки крайник в паница и героят с нож и вилица го яде. Това е филмът „ Кучета”. Или двама братя се любят, татко им ги хваща и те го убиват.
Във филмите някогашният социалистически лагер е показан като всемирния пъкъл. Там и хората и животът са безобразни. Сега това доста се търси.


Кан: принцеса Анжелик Моне връчва премията на продуцентката доктор Златина Филипова

- Вие минахте ли по този фамозен червен килим?
- Получих подарък-един безвъзмезден билет за корейски филм, който взе премия. Дадоха ми го, тъй като съм режисьор и към този момент четири години съм там. Познават ме към този момент. Та тогава можех да мина, само че за задачата трябваше да си купя смокинг, папионка, обувки, и да се лиша от продуцентите и екипа си, с които съм отишъл там. Перспективата да се изтъпанча пред непознати хора и да се разхождам, по никакъв начин не ми хареса. Не ми е там мястото. Може и да се спъна в килима.

- И този скъп билет изгоря?
- Не. По време на фестивала има големи тълпи чакащи хора, които търсят билети. Изкрещях, че правя подарък един, някой незабавно го сграбчи от ръка ми и избяг, без да ми благодари. След това може и да го е продал.

- Какви са хората, които окупират Кан в тези няколко дни?
- Какво да ти кажа. Суета и снобария. Пълно е с хора, които вървят на кино единствено по време на фестивала. В другото време салоните са празни. На пристанищата са закотвени големи първокласни яхти, само че достъпът до тях коства доста пари. Там са най-големите баровци, вечер те се събират, събуват си обувките, пият, прегръщат се и вършат покупко-продажби за филмите си.

- Вие опитахте ли се, да попаднете на някои от тези първокласни съдове?
- Там звездите са примамката. Заради тях се върви. За да отидеш на празненството в яхтата, в която е Леонардо ди Каприо да вземем за пример, би трябвало да платиш 8500 евро. Билетът ти дава права и да вземеш подпис. Лео беше най-скъпият. Има и по- евтини за по 1200 евро. Офертата дойде още до момента в който бяхме в България. Преди да тръгнем.
През дните на форума в Кан е цялостно с актьори. Почти момчета и девойки, основно американци.. Като прочетат баджа, видят режисьор и потеглят след него. Търсят работа. Мъже като Шварценегер, стопират те на улицата, хвърлят се в краката ти.


Сцена от „ Дякон Левски”​​​​​​​

- Кои други звезди бяха там?
- Не знам. Това не ме интересува. Запознах се с една дама. Гайя- от Щатите Искам да я взема за един филм. Красавицата е двойничка на Шарън Стоун. Има зад тила си участия в пет-шест сериала.

- Кой е филмът ви, в случай че не е загадка?
- Филмът е за Дънов.

- Дамата надали знае кой е той.
- Напротив доста добре знае. Дори го назова актуалния Христос. Известно е, че Мадона му е почитател, даже има клюки, че идва всяка година и слага цветя на гроба му.

- Казвате, че работата ви по кино лентата за Петър Дънов е в много напреднала фаза. Решихте ли към този момент, кой ще играе ролята на Учителя? Може би вие?
- Не. Ще поканим Джеф Бриджис. Трябва ни международна звезда. Иначе ще си го гледаме единствено в София.

- Бихте ли разказали малко за наличието?
- Сценарият е написан от Митко Калев, доцент, доктор и дъновист от четиридесет години. Филмът не е за целия живот на Дънов, а единствено за една преживелица през 1936 година, когато го удря мутра, изпратена от министър - ръководителя Александър Цанков. Ударът е по главата, нанесен е сега,когато Учителят свири на цигулка. Това се случва на 5 май и Дънов получава инсулт. След три месеца обаче още веднъж оживява.

- Защо Цанков е желал гибелта му?
- Защото е рисков за него. Дънов поучава царя. Настоява за спасяването на евреите. Говори, че не би трябвало да се позволява подобен срам. Може би това бе повода и един американски продуцент- евреин да прояви предпочитание да създадем коопродукция

- Той от къде знае за филмите ви?
- На прожекцията на „ Смартфонът беглец” поканихме доста хора и представихме цялата си продукция както и идващия си план. Въпросният мъж е професор по кино и като видя, че става въпрос за Дънов, сподели, че ще поеме хонорара на звездата, която ще изиграе основната роля?

- Ако българин би трябвало да е в ролята на Дънов, на кого ще се спрете?
- Аз даже го бях избрал - Руси Чанев

- Страхотно решение?
- Да, само че той преработи сюжета главно. Донесе нов. Казах му, че става, само че за спектакъл. Той е безбожник. Подготвя се три месеца. Всичко знае. Но не се разбрахме.

- Доколко ще бъде измислицата във кино лентата ви и до каква степен документът?
- Сценарият се базира напълно на обстоятелствата. Те са изследвани по дати и часове. Има епизод, в който до момента в който група хора чака изгрева, завалява дъжд. Всички са мокри като се изключи Дънов. Тогава той е на двадесет години. А в случката, която е в основата на кино лентата, е, когато към този момент е на 63. Тогава получава инсулта, възвръща се и умира на 80.

- Достатъчно ли е това, с цел да стане филм?
- Според Кончаловски филм може да се направи и от телефонния справочник. В случая има драматургия.

- Колко са основните герои?
- Четири и 72-ма ученика.

- Кои са те?
- Побойникът Райко. Негова майка е певицата Цветана, действителен човек, дъновистка. Синът я ревнува, че е насочила възприятията си към Учителя. Цанков не на вятъра е избрал за убиец тъкмо този човек. Ролята ще изиграе Симеон Филипов, който, до момента в който пристигна време за фотосите, ще е в най-подходящата възраст за този воин.. Друг забавен персонаж е учителят Добрев от Велико Търново, чийто дете пада в котел с вряла вода и умира. И този човек стартира да живее с усеща за виновност. Съсипан е. Един редовен човек се сгромолясва и Дънов му изяснява за какво няма виновност и не би трябвало да страда. За тази роля ще взема Иван Юруков.

- Как понесохте рецензиите след кино лентата ви за Левски?
- Те в действителност бяха доста жестоки. Тогава се споделяше, че би трябвало да ми се забрани да върша филми. Че не мога. Сега нещата поутихнаха. Критикът, който най - доста ме оплюваше, даже ми се извини. Каза че, тогава не бил гледал кино лентата. Говорил наизуст, тъй като по този начин поискали. След като видял лентата, си трансформирал мнението.
С новия филм ще бъде същото. Този път и църквата ще скочи. За нея Петър Дънов и Ванга са пророци и предтечи на Антихриста. Учителят е отстранен от лоното й още през 1916 година.

Едно изявление на Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР