Награда „Ангел на благодарността“ получи кметът на Варна от фондация

...
Награда „Ангел на благодарността“ получи кметът на Варна от фондация
Коментари Харесай

Кметът на Варна получи награда „Ангел на благодарността“

Награда „Ангел на благодарността“ получи кметът на Варна от фондация „Искам бебе“ за дейното подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми. Само за 2 година – от 2015 до 2017 година, благодарение на общинската инвитро стратегия са родени 39 бебета, а локалната хазна е осигурила 373 000 лева за поддръжка на фамилии, нуждаещи се от асистирана репродукция. За тази година са заделени 170 000 лева, като сумата ще пораства, увери Портних.

 %d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82

„Това е най-ценната премия, която съм получавал“, съобщи той при старта на акцията „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“. Инициативата е на фондация „Искам бебе“ и ще се осъществя в партньорство с общината, АГ-болницата и Медицинския университет във Варна. „Мотото ни е: Модерно е да си млад, просветен и родител. Децата не пречат на кариерата“, разгласи ръководителят на фондацията Радина Велчева. Според нея 145 000 двойки у нас желаят, само че не могат да станат родители. 33-те клиники за репродуктивно здраве в страната са цялостни с пациенти сред 37 и 40 година, само че тази възраст успеваемостта е надалеч под тази от 50% при младите от 25 до 30 година, уточни Велчева.

Друг проблем е двойният скок на стерилитета, регистриран през последните 20 година – от 7,5 на 15%, добави шефът на АГ-болницата проф. Емил Ковачев. В рамките на акцията всеки финален петък от месеца в болничното заведение ще се провеждат срещи с лекари от цялата страна на тематика „Ако бебето се бави“. Ще гостуват и други специалисти, работещи в тази сфера – психолози, диетолози, както и студенти по медицина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР