Нагорещения европейски пазар на дизелово гориво ще стане още по-напрегнат

...
Нагорещения европейски пазар на дизелово гориво ще стане още по-напрегнат
Коментари Харесай

Китай би могъл да облекчи недостига на дизел в Европа


Нагорещения европейски пазар на дизелово гориво ще стане още по-напрегнат при започване на идната година, когато се възнамерява да влезе в действие възбраната на Европейски Съюз върху за импорт на съветски петролни артикули. Освен това през идната зима, Европейски Съюз ще би трябвало да се бори с неналичието на доставки на дизелово гориво от Русия - към момента главен снабдител на дизел за Европа, при положение, че блокът извърши проектите си за ембарго върху целия съветски нефт, транспортиран по море от началото на февруари 2023 година

Очаква се ембаргото да раздруса световните търговски потоци на петролни артикули. Европа към този момент стартира да внася дизел от Съединени американски щати, само че както признават самите ръководители на рафинерии в Съединени американски щати, няма по какъв начин да има доста увеличение на американския експорт на дизелово гориво за Европа, защото запасите в Съединени американски щати не престават да стоят са на дъното.

Един евентуален избавител може да бъде Китай, чиито връзки с става Русия остават положителни. На доктрина Китай има потенциала да преработва и изнася повече горива, само че китайските управляващи понижават квотите за експорт на горива тази година.

Увеличаването на износа на гориво от Китай има и геополитическа страна. Дори и да не изпрати дизелови доставки в Европа, би могло да се облекчи дефицита на дизеловия пазар на други места. Въпросът е дали Китай би желал да помогне на Европа и да понижи приходите от нефт на Путин, разяснява анализатор на Reuters.
 Флот от кораби, пренасящи дизел, потеглят към Европа до момента в който енергийната рецесия и зимата чукат на вратата
Флот от кораби, пренасящи дизел, потеглят към Европа до момента в който енергийната рецесия и зимата чукат на вратата

Доставките ще пътуват близо месец

Европа към момента внася релативно огромни количества съветски дизел, няколко месеца преди ембаргото да влезе в действие. Континентът е внесъл 543 000 барела дневно (bpd) съветски морски дизел предишния месец по отношение на 520 000 барела дневно през август 2021 година съгласно стоковите анализатори Kpler.

Вносът на дизел от Русия през юли се увеличи до извънредно високо равнище от 680 000 барела дневно, което е нарастване с 13% на месечна база и 22% на годишна база и изпреварва доставките отвън Русия с към 200 000 барела дневно, съгласно данни на компанията за енергиен разбор Vortexa от предишния месец.

Междувременно Китай издаде последната квоти за експорт на горива за рафинериите през юли, а общите квоти до момента тази година са с 39% по-ниски от спрямо това време на предходната година - знак, че китайският експорт на горива надали ще облекчи пазара на горива в международен мащаб.

На фона на нагорещените международни пазари на горива, изключително на дизела, триумфът на Европа в прекратяването на вноса на дизелово гориво по море от Русия може да зависи от политиката на Китай за експорт на горива и геополитическия избор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР