Нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без

...
Нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без
Коментари Харесай

Съдът отмени глобата на Валери Симеонов за нагли човекоподобни

" Нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да поставят труд, искащи помощи по болест без да са заболели, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за дами с инстинкти на улични кучки ". Това изявление на водачът на НФСБ и народен представител от " Обединени патриоти " Валери Симеонов не е дискриминационно е решението на Върховния административен съд (ВАС).

Решението на тричленния състав на съда е от 15 януари 2019 година и с него Върховен административен съд анулира и в началото наложената на Валери Симеонов санкция от 1000 лв., оповестяват от пресцентъра на НФСБ.

Изказването си Валери Симеонов прави на 17 декември 2014 година в Народното събрание във връзка случаите на набези над екипи на Спешна помощ и малолетни.

Жалбата в Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) е подадена от Асен Асенов и в нея се твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация по отношение на цялата ромска общественост и съответно против него, като неин представител. Комисията за отбрана от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна.и постанова 1000 лв. санкция на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изказвания, които засягат достойнството и достолепието на личността по симптом " етническо състояние ". Остра реакция имаше на думите на Симеонов имаше и от страна на тогавашния водач на Движение за права и свободи Лютви Местан, дами проведоха и митинг против думите на ненавист.

Решението е доказано от Административен съд-Бургас, като в този момент към този момент е анулирано от Върховен административен съд.

Лидерът на НФСБ дава отговор на това, че изявлението не е ориентирано към цялата общественост, а единствено за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на другарство, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и прави закононарушения.

По думите на съдиите мнението на Симеонов, не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на омраза, злоба или ненавист и това е видно от цялото му изявление.

Изразните средства и стила на изложение не са мнение, а метод, по който това мнение е доведено до познание на обществото и е въпрос на свободата на личността като цяло, разяснява още тричленният състав.

Според решението на Върховните съдии (Йовка Дражева, Анна Димитрова и Емил Димитров) в съответния случай задачата на Валери Симеонов не е била да засегне достолепието на Асен Асенов, защото думите му не са " ориентирани против съответен индивид (в подтекста на възприетата от законодателя лична самостоятелност на този индивид посредством въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а точно - " лицето " ).

Този личен субстрат постанова извода, че волята на законодателя не цели санкционни последствия по отношение на държание (в случая словесно изразено), обективирано в изказвания - вербални, писмени или други, които по своя темперамент са нереални, и са ориентирани към неустановен кръг субекти, в това число когато тези субекти са част от избрана раса, пол, група по ползи, религиозна, етническа или различен тип обществена общественост ".

Според висшите съдии Валери Симеонов не е целял настъпването на отрицателни последствия за Асен Асенов, нито пък накърняване на достолепието му и основаване на нежелана среда във връзка с представителя на ромската общественост.

Върховните съдии остро подлагат на критика решението на Комисията за отбрана от дискриминация като акцентират, че претекстовете ѝ са се трансформирали в " нападателна морализаторска експресия ", показват още от пресцентъра на НФСБ.
Съдиите не схващат и извода на комисията, че " отрицателното стереотипизиране и нападателно показване на ромската общественост като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, въпреки това, като жертви на държанието на ромската общественост съставлява нежелано държание, изразено словесно, и учредено на признака " етническа принадлежност " основава враждебна среда ".

В претекстовете си Върховен административен съд пишел и че действително КЗД с решението си вкарва опълчване на два обособени етноса, посредством имагинерна възбрана не съответно, а въобще обещано лице - жертва на закононарушение, точно по тази причина, че е представител на съответна етническа общественост, да даде обществена информация на обществото, че е обект на закононарушение от лица, принадлежащи към друга от неговата етническа, религиозна или друга обществена общественост ".

Припомняме, че сега се развива сходен проблем и във връзка с думите на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов, който във Войводиново съобщи, че ромите са станали " прекомерно нагли ". В КЗД против Каракачанов бе подадена тъжба от страна на съдружие " Единство ", а пред Министерски съвет ромски организации стачкуваха с искане за оставката му. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР