Нагледали сме се на какви ли не законодателни извращения, сътворени

...
Нагледали сме се на какви ли не законодателни извращения, сътворени
Коментари Харесай

Счупят ли оковите на един прокурор, ще трябва да освободят всички

Нагледали сме се на какви ли не законодателни извращения, сътворени от ГЕРБ във всички сфери. И последното им предложение за " самостоятелен прокурор ", който да проверява главния прокурор, не се отклонява от линията на абсурдните идеи, предназначени за замазване на евроочи. Правосъдният министър Данаил Кирилов изиска мнението на Венецианската комисия за оферти от него през лятото законопроект, който сякаш трябваше да постави завършек на недосегаемостта на основния прокурор. И когато предишния петък получи разбиващите рецензии, просто

 

се подигра с мнението на конституционните специалисти на Съвета на Европа

Преработеният законопроект отразява минимална част от рекомендациите на Венецианската комисия. При това крайно нескопосано. Така че статуквото не просто да не бъде променено, само че да се закрепи още по-добре. Единствената рекомендация, с която новият законопроект се е съобразил, е да извади ръководителите на двете висши съдилища от общия кюп с основния прокурор. Нещо, за което единствено съгласно Кирилов са упорствали Европейската комисия и съдът в Страсбург. Всъщност един от основните проблеми по върховете на правосъдната власт, в случай че не и най-големият, е безконтролният и безотчетен основен прокурор. Той може да управлява актовете на всеки един прокурор надолу по веригата в единното и централизирано обвиняване. Този руски модел нееднократно е бил апетитен от Венецианската комисия като проблем, който би трябвало да бъде решен. Той превръща прокуратурата в " източник на

 

шантаж, корупция и изнудване и основава опция за потреблението й за политически цели ",

 

сподели преди 3 години в знакова тирада в София ръководителят на Венецианската комисия Джани Букикио.

Нека на този декор да си представим по какъв начин ще бъде назначен този самостоятелен прокурор. Това ще е някой от стотиците прокурори, които се надпреварваха да се подписват под хвалебствията за Иван Гешев, пратени като поддръжка за кандидатурата му за основен прокурор във Висшия правосъден съвет. За да има избор, ще трябват 2/3 от Прокурорската гилдия, в която Гешев е отпред. (Или Сотир Цацаров, в случай че още не е заел новия си пост началник на КПКОНПИ, все едно.) От хората, които единомислещо издигнаха безалтернативната кандидатура на Гешев и след това енергично защитаваха качествата му и неговата неповторимост, в този момент ще се чака да предлагат кой да проверява основния прокурор. После и да го изберат. А след 2 години, като им изтече мандатът, да се върнат в прокуратурата, където Гешев ще им е шеф. Този Гешев, който искрено показва, че не търпи някой да му възразява. Спецификата на прокуратурата дотолкоз е изкривила мисленето на представителите й, че никой от тях не би дръзнал да се изправи против управлението й. Камо ли да го проверява. Да сте чули прокурор да изкаже мнение, друго от конюнктурното?

 

Да сте чули въобще прокурор да изкаже някакво мнение?

 

От избрания да проверява основния прокурор нищо няма да зависи. Затова и ще се назовава самостоятелен. Това ще бъде синекурна служба със 7-годишен мандат.

Конституцията е ясна - главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори. Няма никакво съображение шефът на отдел " Инспекторат " във Върховната касационна прокуратура, който ще играе ролята на " самостоятелния ", да не извършва конституцията. Редица юристи към този момент оповестиха, че проектозаконът опонира на конституцията. Или може би тъкмо това е задачата, както позволи юрист Михаил Екимджиев - промените, които несъмнено ще минат скоростно през Народното събрание, да бъдат атакувани и съборени от Конституционния съд. Тогава конституционните съдии ще бъдат комфортните виновници за неуспеха на " промяната ". ГЕРБ обаче избират да се сблъскат челно с конституцията, само че не и да я трансформират, тъй че да основат даже един прокурор, самостоятелен от основния. Защото, в случай че счупят оковите на един, ще би трябвало да пуснат и всички останали. Ако отстранен отвесното послушание в прокуратурата обаче, доста по-трудно ще се възползват от държавното обвиняване за политически цели. Както непрекъснато го вършат в този момент.

Затова и в събота гледахме пиеската " Извънредно съвещание на Министерския съвет " с основни герои министър председателят Бойко Борисов и юридическото му острие Данаил Кирилов. Те обясниха колко прекрасен е законопроектът, писан на коляно и непредставен за публично разискване. Нито един от министрите статисти не възрази. Включително и вицепремиерът Екатерина Захариева, в чийто сектор сякаш е правосъдната промяна. Никой не попита защо мнението на Венецианската комисия е пренебрегнато. Но чухме какъв брой му е жалост на министър-председателя за никулденските шарани. Шарани ще са и в Брюксел, в случай че това, което ГЕРБ пробутва в момента, бъде прието за промяна.

 

Кирилов трябваше да извърши заканата си да подаде оставка,

 

в случай че до края на мандата на комисията " Юнкер " мониторингът върху България не бъде свален. Сега нямаше да му се постанова да излиза с неуместни оферти. Трябва да си цялостен непукист, с цел да се подпишеш като министър под законодателна смяна, в която се споделя, че конституцията не важи. " Не съм бил тройкаджия в ЮФ на СУ и в никакъв случай не съм бил " късан " на изпит ", написа във Facebook министър Кирилов през септември и даже разгласява фотография на дипломата си в опит да отбрани квалификацията си. Но с предложенията за промени в Наказателно-процесуален кодекс просто я зачерта.

Венецианската комисия приказва, че е нужна композиция от по-големи институционални промени, нови процедурни правила и еволюция на професионалния етос и политическата просвета в страната. Все неща, които на този стадий наподобяват непостижими.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР