Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната

...
Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната
Коментари Харесай

Влошават се икономическите нагласи в еврозоната през октомври

Нагласите на вложители и анализатори по отношение на икономическото развиване в еврозоната се утежниха изненадващо внезапно през октомври до най-ниско равнище от шест и половина години насам, защото подхванатите от ЕЦБ стимулиращи ограничения не съумяха да уталожат опасенията от идна криза, демонстрират резултати от последно изследване на компанията за пазарни проучвания Sentix, съобщи БНР.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, избран от изследване измежду 957 вложители в еврозоната, извършено сред 3-т и 5-и октомври, се намали мощно до -16,8 пункта от -11,1 пункта през септември. Това е най-ниското равнище на Sentix показателя от април 2013-а година насам и под осреднената пазарна прогноза за негово по-скромно намаляване до -13,0 пункта.

Индексът Sentix, измерващ настоящата икономическа обстановка в еврозоната, се утежнява през октомври за пети следващ месец от -9,5 пункта през септември до 15,5 пункта, достигайки най-ниско равнище от декември 2014-а година, до момента в който показателят на бъдещите инвеститорски настройки спадна от -12,8 до -18,0 пункта, доближавайки още веднъж августовското дъно от -20,0 пункта (най-ниското равнище от август 2012-а година, когато беше разгара на дълговата рецесия в еврозоната).

"Не се вижда положителна реакция на подхванатите стимулиращи ограничения от страна на централните банки през септември (на съвещанията на ЕЦБ и на Федералния резерв), като икономическата оценка се утежни през октомври на много необятен фронт ", означи ръководещият шеф на Sentix Патрик Хъси.

През септември шефът на ЕЦБ Марио Драги даде обещание неопределени във времето тласъци за възкръсване на боледуващата стопанска система в еврозоната. ЕЦБ понижи депозитната си рента до ново рекордно негативно дъно от -0,50% и даде обещание да възобнови през ноември програмата си за закупуването на облигации в размер на 20 милиарда евро месечно, без да сложи последна дата на програмата, известна като "количествени удобства ".

Федералният запас на Съединени американски щати също понижи през септември главната си рента с 25 базисни пункта до диапазона 1,75%-2,00%, с цел да подкрепи поддържането на рекордно дългата в историята икономическа агресия, само че без да има явен отговор какво следва в бъдеще. Проучването на Sentix единствено в границите на Германия демонстрира, че обстановката продължава да се утежнява, като водещата европейска стопанска система евентуално към този момент се намира в криза.

Общият Sentix показател за Германия се намали през октомври до -19,4 пункта от -12,8 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско равнище от юли 2019-а година. Индексът Sentix, измерващ настоящата икономическа обстановка в Германия, спадна от -10,5 пункта през септември до 10-годишно дъно от 18,0 пункта (най-ниско равнище от ноември 2009-а година), до момента в който показателят на бъдещите инвеститорски настройки се утежни от -15,0 до -20,8 пункта, доближавайки още веднъж августовското дъно от -21,5 пункта (най-ниско равнище от юли 2012-а година).

Според компанията Sentix това удостоверява, че водещата европейска стопанска система евентуално е навлязла в техническа криза през третото тримесечие, като се ускорява натиска върху ръководещите в Берлин, че икономическото закъснение изисква бърза и смела реакция. Аналогичното изследване за Съединени американски щати пък демонстрира, че и американската стопанска система стартира да се въздейства отрицателно от световното икономическо закъснение, като съответният общ Sentix показател се намали през октомври до -4,1 пункта от +5,5 пункта през септември, излизайки на отрицателна територия за пръв път от октомври 2012-а година и достигайки най-ниско равнище от август 2012-а година.

Индексът на настоящата оценка се срина с цели 53,5 пункта единствено в границите на година - от върха през октомври 2018-а година на равнище от 66,5 пункта докрай този октомври от 13,0 пункта, достигайки най-ниско равнище от март 2013-а година. Sentix показателят на икономическите упования в бъдеще пък спадна от -13,0 пункта през септември до -19,8 пункта през сегашния месец, което е най-ниското равнище от януари 2019-а година.

Глобалният Sentix показател на икономическите настройки на вложителите пък се намали през октомври до -6,3 пункта от -1,6 месец по-рано, достигайки най-ниско ново от декември 2011-а година, като показателят на настоящата икономическа оценка спадна от 5,7 до -0,3 пункта (най-ниско равнище от февруари 2016-а), а показателят на бъдещите упования - от -8,7 до -12,1 пункта.

Аналогично на всички тези изследвания, инвеститорските настройки в границите на страните от Източна Европа също бележат утежняване, като общият Sentix показател се намали от -5,4 пункта септември до -10,4 пункта (най-слабо равнище от март 2016-а), показателят на настоящата икономическа обстановка - от -2,3 до -7,8 пункта (най-ниско равнище от октомври 2016-а и спад за пети следващ месец), а показателят на бъдещите стопански настройки - от -8,5 до -13,0 пункта, доближавайки многогодишното августовско дъно от -14,5 пункта (най-ниско равнище от декември 2011-а година).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР