Нагласите на българите към въвеждането на тол системата са изключително

...
Нагласите на българите към въвеждането на тол системата са изключително
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Въвеждането на тол системата няма алтернатива

Нагласите на българите към въвеждането на тол системата са извънредно положителни. Това е един от изводите в изследването на Изследователски център „ Тренд “, направено по поръчка на Агенция „ Пътна инфраструктура “.
77% от запитаните правят оценка като заслужено условието тежкотоварните коли и рейсовете да заплащат тол такса. Проучването е извършено в интервала 30 ноември – 6 декември.

Дълго отлаганата във времето тол система за прекосяване по републиканските пътища в този момент има опция да започва с най-модерната сега технология, която не прави „ тапи “ по пътищата, посочи пред „ Хоризонт “ социологът Евелина Славкова от „ Тренд “.

Относно декларираните митинги от страна на превозвачите и заиграването със страховете на хората за повишаване на избрани артикули поради тол таксите, Славкова посочи, че съгласно разбор на Световната банка до 2 стотинки ще се усили цената на кг на съществени храни като ориз и брашно.

„ Но би трябвало да имаме поради, че един тир не транспортира 1 кг ориз и 1 кг брашно, а транспортира тонове “, уточни Евелина Славкова, която вижда в опита за основаване на напрежение по-скоро спекулации. По отношение на автобусните транспорти и цените на билетите за пътешестване тя добави, че евентуално ще има такова, само че институциите и браншът би трябвало да се договорят за търпимо по-високи цени, „ тъй като другояче всичко останало би било далавера “.

22% от българите са на мнение, че държавното управление е направило доста огромни отстъпки по отношение на превозвачите, открива още проучването на „ Тренд “. Първоначалният план тол таксите да обгръщат над 10 хиляди километра бе ревизиран от Министерството на районното развиване до 6 хиляди километра.

„ Тук се обгръща в действителност дребна част от републиканската пътна мрежа и доста пътища остават без тази тол система, т.е. могат да минават без да заплащат тол такси. 22% от българите са на мнение, че би трябвало превозвачите да заплащат за цялата републиканска пътна мрежа от 20 хиляди километра. 25% са на мнение, че този първичен обсег би трябвало да се усилва последователно до цялостното покритие на цялата републиканска пътна мрежа “, разясни Славкова.

72 на 100 от българите знаят за въвеждането на тол системата от март следващата година, открива още проучването на " Тренд ".

Превозите несъмнено ще се оскъпят, разяснява пред „ Хоризонт “ Валентин Неделчев, притежател на транспортна компания. „ Защото това, което ще се заплаща занапред, е повече от това, което плащахме досега. Оскъпяването на транспорта, в случай че приказваме на километър ще е с към 10 до 15% на пропътуван километър “, предвижда той.

Трябва да се отделят две групи превозвачи – превозващите артикули и товари на територията на страната и пътуващите директно, като първата група ще бъде по-засегната от новата разценка. От друга страна трафикът на директни коли с непозната регистрация до момента е бил миропомазан, уточни още Неделчев.

Запитан ще има ли спекулативно нарастване на цените на транспортираните артикули, Валентин Неделчев изрази мнение, че това не може да стане, тъй като конкуренцията е доста огромна. „ Това става където няма конкуренция, където има монополи. В сектора конкуренцията е извънредно мощна. “

Въвеждането на системата е без конкуренция, акцентира Валентин Неделчев. За планувания първичен обсег на тол системата той счита, че не е огромен. „ Така или другояче би трябвало да се заплаща по всички пътища. Друг е въпросът дали всички пътища, по които ще се заплаща, си заслужават цената, която ще заплати превозвачът. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР