„Нафтогаз Украйна“ оценява на 32 млрд. долара щетите от газовите

...
„Нафтогаз Украйна“ оценява на 32 млрд. долара щетите от газовите
Коментари Харесай

„Нафтогаз Украйна“ оценява на сумата от 32 млрд. долара щетите от газовите договори от 2009 г. с Газпром


„ Нафтогаз Украйна “ прави оценка на 32 милиарда $ вредите от газовите контракти, подписани с „ Газпром “ през 2009 година Това съобщи ръководителят на украинската компания Андрей Коболев.

„ За интервала до 2014 година Украйна е изгубила да вземем за пример окончателно 32 милиарда $. Тази цифра се състои от предплащания, санкции и други съставни елементи, които са следствие от контракта от 2009 година Това коства към 61 хиляди гривни (2170 долара)от сметката на всяко украинско семейство “, сподели Коболев на брифинг, излъчен по украинската телевизия „ Пети канал “.

По думите му, с помощта на Стокхолмския арбитраж, Украйна е „ получила опция да избави 9417 милиарда $ “, главно поради анулацията на клаузата „ вземи или заплати “- В сметката на всяко семейство това е 177 хиляди гривни (около 6,3 хил долара), акцентира ръководителят на „ Нафтогаз “.

Стокхолмския трибунал през декември 2017 година и февруари 2018 година излезе с решение по разногласието сред украинската и съветската компании във връзка с договорите за доставка и пренос на газ, като задължи „ Газпром “ да заплати на „ Нафтогаз “ сумата от 2,56 милиарда $. „ Газпром “ апелира това решение през март 2018 година, а през месец май изиска и цялостна анулация на така наречен директно решение. Украйна на 30 май съобщи за започване на наложително изземване на средства с поддръжка на съда, както и за запор на акциите в Швейцария на Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG, а на 5 юни предприе аналогични стъпки и в Нидерландия.

Междувременно „ Газпром “ пък популяризира известие за отпадане на запора на акции.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР