„Нафтогаз Украйна“ е готов да обсъди предложението на Русия за

...
„Нафтогаз Украйна“ е готов да обсъди предложението на Русия за
Коментари Харесай

„Нафтогаз“ е готов да обсъди приятелско споразумение с „Газпром“


„ Нафтогаз Украйна “ е подготвен да разиска предлагането на Русия за подписване на приятелско съглашение с „ Газпром “ по разногласието в Стокхолмския арбитраж, само че единствено при изискване, че то няма да пречи на договарянията по нов контракт за преноса на газ, съобщи ръководителят на украинската държавна компания Андрей Коболев, оповестява ТАСС.

„ Нашата позиция е: ние можем да обсъдим вашите (на Русия) оферти за съглашение, само че те не би трябвало да пречат на договарянията по нов контракт, а и ние несъмнено не сме подготвени да създадем това в тристранен формат, губейки времето на нашите сътрудници и давайки опция да се приказва, че ние се договаряме за нещо, до момента в който те приготвят почвата за „ Северен поток 2 “, цитира Коболев пресслужбата на „ Нафтогаз “.

Във вторник министърът на енергетиката на Русия Александър Новак сподели, че по време на договарянията във формат Европейски Съюз – Русия – Украйна в Берлин е бил обиден и въпросът за приятелско съглашение сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ по разногласието в Стокхолмския арбитраж. Новак посочи, че решения по този въпрос не са взимани, а в допълнение разискване се чака през октомври в границите на идната тристранна среща.

Според известието на „ Нафтогаз “, от компанията се притесняват, че „ Газпром “ ще направи всичко за „ стягане на договарянията по контракта за пренос “, с цел да сътвори опция за стартирането на „ Северен поток 2 “. По думите на Коболев на договарянията във вторник в Берлин в действителност е бил координиран с представители на Европейската комисия метод, че новият контракт за пренос на съветски газ през Украйна би трябвало да се контролира от европейското право. „ Без използването му на украинския пазар на газ какъвто и да е контракт с „ Газпром “ просто няма смисъл “, декларира Коболев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР