Нафтогаз Трейдинг ООД, която е част от групата Нафтогаз и

...
Нафтогаз Трейдинг ООД, която е част от групата Нафтогаз и
Коментари Харесай

Нафтогаз започва да търгува с газ на Украинската енергийна борса


" Нафтогаз Трейдинг " ООД, която е част от групата " Нафтогаз " и продава газ на промишлени консуматори, стартира да купува и продава газ посредством електронната платформа на Украинската енергийна борса (УЕБ). Изходът от газовото поделение на групата Нафтогаз за борсова търговия ще усили прозрачността на образуването на пазарната цена на газа и ще усили размера на търговията с газ в Украйна, разгласи Министерството на известията НАК “Нафтогаз на Украйна”.

За да вземат участие в наддаването, заинтригуваните страни би трябвало да приключат процедурата за ОЗК и да получат акредитация на борсата.

„ От доста време следим деликатно търговията на енергийната борса. Решението за прекачване на част от търговията с газ на борсата беше предшествано от повсеместен разбор. Ние проучихме позитивния опит на Ukrgazvydobuvannya и Ukrtransnafta, които в продължение на доста години сполучливо търгуват петролни артикули на УЕБ. Борсовата търговия в изискванията на свободна конкуренция ще разреши да се отстранен всички въпроси, свързани с пазарния темперамент на нашите цени, и да се добави гласност към нашите търговски действия. Нафтогаз е отворен за съдействие, каним всички да станат наши контрагенти в конкурентната борсова търговия ”, съобщи ръководителят на газовото поделение на групата Нафтогаз Андрей Фаворов.

Нафтогаз Трейдинг към този момент получи акредитация в УЕБ. Очаква се компанията да организира първия конкурс за продажба на газ в УЕБ до края на юни. Сега се възнамерява да се продава газ при условия на доставка в границите на идващия месец след търга, както и същия месец, в който се организира търгът.

Очаква се освобождението на Нафтогаз Трейдинг да разреши на борсата доста да усили ликвидността на търговията. Търговията с природен газ в УЕБ се организира повече от две години, като в тях вземат участие към 200 търговци и частни минни компании. В същото време размерът на търговията на фондовата борса към този момент остава относително дребен, защото множеството съглашения на украинския газов пазар са подписани посредством директни контракти. През 2017 година на борсата бяха продадени 137,1 милиона кубически метра. м газ, през 2018 година - 154,2 млн. куб. метра.

Търсенето на газ в индустриалния сегмент през 2018 година възлиза на съвсем 17 милиарда кубически метра. м.

„ Влизането на огромна газова компания със забележителен пазарен дял в борсата е значимо събитие. Подобна стъпка може да бъде основа за основаването на същински конкурентен пазар на газ в Украйна. Мисля, че в този момент това ще повлияе позитивно на представителността на борсовите котировки. Преди това те бяха образувани в УЕБ от частни газови компании, локални и интернационалните търговци. Не е загадка, че цените на групата Нафтогаз са забележителен пример за пазара. Сега имаме отлична опция да прибавим още по-голяма бистрота, конкурентоспособност и предсказуемост на украинския газов пазар ”, заключи Алексей Дубовски, началник на борсовия комитет за украинската енергийна борса.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР