Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на

...
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на
Коментари Харесай

42 хил. повече работещи към края на юни спрямо март

Наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на юни 2018 година нарастват с 42.6 хиляди души (или с 1.8%) по отношение на края на март тази година.

Броят на заетите доближава до 2.35 милиона души. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) по отношение на наетите лица и междинната работна заплата у нас за месеците април, май и юли 2018 година.

Спрямо края на първото тримесечие най-вече наети се регистрират в икономическите действия със сезонен темперамент - " Хотелиерство и ресторантьорство " (с 30.7% повече), и " Селско, горско и рибно стопанство " (със 7.9% повече). В бранша " Строителство " нарастването е с 3.7%.

Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в активност " Образование " - с 2.7%.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Преработваща индустрия " и " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - надлежно 21.8 и 16.9%, пишат от Национален статистически институт.

В съпоставяне със същия интервал на предходната година се регистрира нарастване на заетите по трудово и служебно правно отношение с 13.7 хиляди души или 0.6%.

По данните на Национален статистически институт междинната брутна месечна работна заплата

за месец април е 1 145 лв.,

за май - 1 110 лв.,

а за юни - 1 119 лв..

През април, май и юни 2018 година междинната месечна работна заплата e 1 125 лева и нараства по отношение на първото тримесечие на 2018 година с 4.5%.

Най-голямо е нарастването в бранша на селското стопанство - с близо 10%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през второто тримесечие на 2018 година са:

" Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения " - 2 663 лв.
" Финансови и застрахователни действия " - 1 922 лв.
" Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - 1 821 лв..
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:

" Хотелиерство и ресторантьорство " - 697 лв.
" Други действия " - 788 лв.
" Строителство " - 887 лв..
Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 година в публичния бранш нараства с 9.6%, а в частния - със 7.6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР