Наемник, участвал в опита за бунт срещу руския президент Владимир

...
Наемник, участвал в опита за бунт срещу руския президент Владимир
Коментари Харесай

Наемник от Вагнер за бунта срещу Путин: Не знаехме какво се случва

Наемник, взел участие в опита за протест против съветския президент Владимир Путин, сподели, че той и сътрудниците му " не са имали визия " какво се случва.

Само за 24 часа водачът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин провежда въстание, като изпрати войски в южния съветски град Ростов, а по-късно и към Москва.

Глеб (не е същинското му име) е младши пълководец на " Вагнер, оказал се в центъра на протеста. Преди това е взел участие в боевете за символичния град Бахмут в Източна Украйна. В момента, в който стартира протестът, той почива с подразделението си в казармите в окупираната от Русия Луганска област.

Рано сутринта на 23 юни те получават позвъняване да се причислят към колона от бойци на Вагнер, напускащи Украйна. Заповедта идва от пълководец на Вагнер, чието име Глеб не желае да назове от съображения за сигурност, само че който работи по заповед на Пригожин и командния съвет на Вагнер.

" Формираме колона, да тръгваме ", му е казано.

Глеб споделя, че на никого не е било казано накъде се движи колоната, само че той бил сюрпризиран, когато схванал, че се отдалечават от фронтовата линия.

Той споделя, че бойците на " Вагнер " не са срещнали безусловно никаква опозиция, до момента в който са пресичали съветската граница в Ростовска област.

" Не видях никакви граничари ", спомня си той пред Би Би Си. " Но пътната полиция ни поздравяваше по пътя. "

По-късно каналите, тясно свързани с " Вагнер " в приложението за известия Телеграм, настояват, че граничарите на контролно-пропускателния пункт в Бугаевка са свалили оръжията си при идването на бойците на Вагнер.

В тези канали беше споделена фотография, за която се твърди, че е от мястото на случая, на която се виждат две дузини невъоръжени лица в камуфлажни облекла.

При наближаването на Ростов на Дон бойците са получили заповед да обкръжат всички здания на правоприлагащите органи в града и да окупират военното летище. На отряда на Глеб е подредено да поеме контрола над районните служби на Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Когато се доближили до постройката, тя се оказала изцяло заключена и празна. Те прелетели с дрон над постройката, с цел да ревизират за някакви признаци на живот.

Накрая, след половин час, една врата се отворила и на улицата излезли двама души.

" Те споделиха: " Момчета, дано да сключим договорка ", споделя Глеб.

" Аз споделих: " За какво да се договаряме? Това е нашият град ".

Ростовските публицисти оповестяват за сходна обстановка с доста държавни здания в града и към него. Изтребителите на " Вагнер " първо прелитали с дронове над тях, а по-късно ги обграждали. Никой нямал право да напуща постройката, вътре били допускани само снабдители с храна. 

Докато всичко това се случва, водачът на " Вагнер " Пригожин е в щаба на Южния боен окръг на съветската войска, където се среща със заместник-министъра на защитата на Русия генерал-лейтенант Юнусбек Евкуров и със заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Пригожин желае от тях да предадат началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на защитата Сергей Шойгу.

В същото време колона от бойци на " Вагнер " се придвижва към Москва. 

Глеб удостоверява известията в медиите, че тази колона е била водена от създателя на " Вагнер " Дмитрий Уткин, някогашен офицер от специфичните сили, който рядко се появява на обществени места.

Колоната се е движела по основната автомагистрала в посока Воронеж и явно е била ориентирана към Москва, споделя той.

С напредването на деня фотоси от протичащото се в Ростов бяха излъчени по целия свят. Хората бяха сюрпризирани да видят локални поданици и даже локални публицисти, които явно се усмихваха и разговаряха с някои от нормално стегнатите бойци на Вагнер, окупирали града им.

Вечерта на 24 юни с Глеб и отрядът му се връщат в базата в Луганск. Докато се прибирали в казармата, те следели новините в Телеграм.

Разбрали, че Пригожин би трябвало да се реалокира в Беларус и, че бойците на " Вагнер " няма да бъдат подведени под отговорност за протеста поради бойните си заслуги. 

Бъдещето на Глеб и неговия отряд в този момент е неразбираемо. Казано им е да останат в казармите си в Луганск и да чакат по-нататъшни заповеди.

Когато го питат за какво не напуща Вагнер, Глеб има елементарен отговор: " Договорът ми към момента не е изминал. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР