Наемник от частната руска армия Вагнер, участвал в опита за

...
Наемник от частната руска армия Вагнер, участвал в опита за
Коментари Харесай

Бойците на Вагнер разбрали от Телеграм, че маршируват към Москва

Наемник от частната съветска войска " Вагнер ", взел участие в опита за бунт против съветския президент Владимир Путин, споделя, че той и сътрудниците му " не са имали визия " какво се случва по време на похода към Москва, оповестява в просторен репортаж съветската редакция на Би Би Си.

 

Агенция " Фокус " показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателите му.


Само за 24 часа създателят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин провежда протест, изпращайки войски в южния град Ростов, а по-късно по-нататък към Москва.

Бойците на " Вагнер " рядко приказват с медиите, само че BBC Russian е разговаряла с младши пълководец, който се е озовал в центъра на действието.

Глеб не е същинското му име, преди този момент е взел участие в боевете за символичния град Бахмут в източна Украйна. В началото на протеста той си почива с частта си в казарми в окупираната от Русия област Луганск.

Рано сутринта на 23 юни те получават апел да се причислят към колона от бойци на " Вагнер ", напускащи Украйна. Заповедта идва от пълководец на " Вагнер ", който Глеб не е желал да посочва от съображения за сигурност, само че който работи по заповед на Пригожин и Съвета на командването на “Вагнер ".

" Това е цялостно разрастване “, са декларирали на Глеб. " Сформираме колона, да се изнесем ".

Глеб е декларирал, че на никого не е обявено накъде се е насочила колоната, само че той е сюрпризиран, когато разбра, че се отдалечават от фронтовата линия.

Бойците на " Вагнер " не са срещнали безусловно никаква опозиция, е подчертал той, когато са минали съветската граница в Ростовска област.

" Не видях никакви граничари “, спомнил си той. — Но пътната полиция ни поздрави по пътя.

Канали, тясно свързани с " Вагнер " в приложението за известия Telegram, по-късно настояват, че граничните чиновници на контролно-пропускателния пункт Бугаевка са оставили оръжията си при идването на бойците на “Вагнер ".

Тези канали споделиха фотография, сякаш от мястото на случая, показваща две дузини невъоръжени лица в камуфлаж.

Когато наближиха Ростов на Дон, бойците получиха заповед да обкръжат всички здания на правоохранителните органи в града и да заемат военното летище. На отделението на Глеб е подредено да поеме контрола над районните служби на Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Когато са наближили постройката, тя е изглеждала изцяло заключена и празна. Те са пуснали дрон над тях, с цел да ревизират за признаци на живот.

В последна сметка след половин час една врата се е отворила и на улицата са излезли двама души.

" Те обявиха: " Момчета, да се споразумеем “, е разказал Глеб. " Помислих си: " Какво има да вършим договорка? Това е нашият град “.

" Така че ние просто се разбрахме, че ще ги оставим на мира. Те излизаха да пушат понякога. "

Ростовски публицисти оповестяват за сходна обстановка с доста държавни здания в и към града. Изтребителите на " Вагнер " първо са летели с дронове над тях и по-късно ги обкръжават. На никого не е разрешено да напусне, само че куриери с храна са позволени.

Без пояснение

Докато всичко това се случва, създателят на " Вагнер " Пригожин е в щаба на Южния боен окръг на съветската войска, където се среща със заместник-министъра на защитата на Русия генерал-лейтенант Юнус-бек Евкуров и заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Пригожин е изискал да му предадат началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на защитата Сергей Шойгу.

По същото време, когато Пригожин е на срещата си, има друга колона от бойци на " Вагнер " в придвижване.

Глеб удостоверява известията в медиите, че тази колона е била водена от създателя на " Вагнер " Дмитрий Уткин, някогашен офицер от специфичните елементи, който рядко се появява обществено.

" Тази колона е била по основната автомагистрала към Воронеж и явно е пътувала за Москва ", е декларирал той.

" И по този начин, знаел ли е Глеб проекта - какво има намерение или възнамерява да направи Пригожин? ", написа Военновъздушни сили.

" Той ругае, до момента в който напряко декларира, че не е имал визия. " Научихме какво се случва от Telegram, тъкмо както и вие. “

С течение на деня фотоси на протичащото се в Ростов са разпръснати по целия свят. Хората са сюрпризирани да видят локалните поданици и даже локалните публицисти, които явно се усмихват и беседват с някои от нормално потайните бойци на " Вагнер ", окупирали техния град.

" Това са някогашните пандизчии “, е декларирал Глеб, имайки поради многото излежаващи пандизчии или наказани, мобилизирани във " Вагнер " предходната година. " Никой не им е надедил да не го вършат, никой не го е грижа за тях. "

За одобрени бойци като Глеб, които са наети доста преди войната в Украйна, разпоредбите са доста по-ясно разбраеми.

Той е декларирал пред BBC, че още напролет им е обявено от висшето командване, че всеки, който приказва с медиите, ще бъде " анулиран ", т.е. погубен. Няколко някогашни бойци на " Вагнер " са декларирали същото.

Вечерта на 24 юни един от началниците му се свързва с Глеб и му подрежда, без никакво пояснение, че той и неговият отряд в този момент би трябвало да се върнат в базата в Луганск.

Докато се връщат към казармата, те са следили новините в Telegram.

Те четат, че против Пригожин е повдигнато наказателно дело, след което е оттеглено и той би трябвало да се реалокира в Беларус.

След това те са прочели, че бойците на " Вагнер " няма да бъдат подведени под отговорност за ролята си в протеста поради техните " бойни заслуги “, съгласно представителя на президента Путин Дмитрий Песков.

За Глеб и неговия отряд бъдещето им към този момент е неразбираемо. Наредено им е да останат в казармите си в Луганск и да чакат спомагателни заповеди.

Техните домакини, управляващите на по този начин наречената Луганска национална република, проруските сепаратистки бойци в Източна Украйна, желаят да научат повече за бъдещите им проекти и какво ще се случи с тяхното съоръжение и муниции, е споделил той.

На въпроса за какво не напусне " Вагнер ", Глеб има елементарен отговор: " Договорът ми още не е изминал ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР