Наемите в цяла Европа са се вдигнали през третото тримесечие

...
Наемите в цяла Европа са се вдигнали през третото тримесечие
Коментари Харесай

Жилищата започват да поевтиняват, но наемите се вдигат

Наемите в цяла Европа са се вдигнали през третото тримесечие с невижданите 16,5% на годишна база. Това демонстрират данни на основаната в Лондон компания HAI (HousingAnywhere International), която обобщава предложения в 400 града най-вече в Европа.

Ръстът на наемите е изключително мощно изразен в Амстердам (18,3%), Лисабон (10%) и Атина (14,3%), в множеството градове наклонността е за повдигане на наемите. Единици са тези, в които понижават Хелзинки (-6,5%), Брюксел (-4,4%) и Париж (-5,6%).

Анализът на компанията сочи, че до момента в който през второто тримесечие, когато също е имало растеж на наемите, главната причина е била възобновяване от пандемията и фактът, че доста повече хора започнаха да пътуват,

в този момент аргументите са в инфлацията и цените на силата, които усилват разноските за поддръжка на жилищата.

“Безпрецедентните цени на силата, растящите разноски за прехрана на живот и продължаващият растеж на цените на наемите са предизвикателство за бюджетите на семействата. Правителствата подхващат ограничения като таван върху цените на силата и стабилизиране на сметките за сила. Въпросът е дали това ще отвлече вниманието им от разрешаването на структурната липса на жилищно предложение, която визира цените на наемите на доста европейски пазари ”, разяснява Джорди Сийлман, основен изпълнителен шеф на HousingAnywhere.

Проблемът е, че тази година в Европа има доста повече задгранични студенти спрямо миналата, а растящото търсене способства за покачване на наемите.

Другият фактор за повдигането им е поевтиняването на еврото. Това трансформира страните от еврозоната в още по-привлекателно място за хора отвън Европейски Съюз, което в допълнение ще покачва наемите през идващите месеци.

Вдигането им се случва обаче на фона на към този момент започващото поевтиняване на жилищата.

В четвъртък два от най-големите ипотечни кредитора във Англия - Nationwide Building Society и Halifax, оповестиха, че през септември, октомври и ноември цените на парцелите в страната са се понижавали. През ноември понижението им на годишна база е съвсем 10%. Освен че това

се случва за първи път от международната финансова рецесия насам, то е и съвсем същото като тогава. Между 2008 и 2009 година цените на жилищата във Англия паднаха с към 15%.

Има терзания, че сегашният спад е единствено началото на нескончаем тренд, който да замязя на случилото се през 1989-1990 година Тогава във Англия парцелите са изгубили една пета от цената си.

Според основния изпълнителен шеф на Nationwide Building Society Крис Роудс обаче единствено най-черният му сюжет включва спад на цените с 30%, по-вероятно било те да намалеят с сред 8 и 10%.

В България обстановката с наемите и цените обаче към този момент е съвсем противоположна на протичащото се в Западна Европа.

У нас наемите на жилищата в огромните градове се бяха сринали с 25 до 30% в разгара на пандемията и от този момент насам те се усилват, достигайки до равнищата от 2019 година през това лято.

Според данни на “Явлена ” растежът на продажните цени на жилищата в София сега да вземем за пример е 14-17% спрямо година по-рано, до момента в който наемите са се вдигнали за същото време с към десетина %.

По данни на “Адрес ” единствено за София наемите се подвигат в другите квартали на столицата с 5 до 10% спрямо година по-рано.

Според шефа на Националното съдружие “Недвижими парцели ” Добромир Ганев прогнозата за идващите месеци е наемите у нас също да се подвигат, но

надали процентът на повишаването им ще е по-висок от 10-15% Най-вероятно, когато вълната на отрезвяване при продажбата на жилища стигне и до България и цените стартират да се задържат и даже да падат, наемите ще стартират да се повишават още по-силно.

Засега обаче никой не се наема да предвижда по кое време ще стане това, защото закъснението, с което стигат до България трендовете от Западна Европа, постоянно е сред половин и една година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР