Наемите в Пловдив остават значително по-ниски спрямо константния ръст на

...
Наемите в Пловдив остават значително по-ниски спрямо константния ръст на
Коментари Харесай

Скъпо ли е да си под наем в Пловдив? Дисбалансът между рента/продажна цена продължава да изкривява пазара

Наемите в Пловдив остават доста по-ниски по отношение на константния растеж на продажните цени на недвижимите парцели. 
Прочетете още
Към днешна дата най-скъпо излиза да се наеме апартамент в централните елементи на града, като по отношение на площ и вид на парцела отличник в ценовата листа е обзаведен модерно апартамент с една спалня. Средно рентата за такова жилище е към 600 лв., макар че цените варират сред 450-1000 лв.. 

По-високо бюджетно е за семейство да наеме апартамент с две спални в централните елементи на града, като приблизително месечната цена на подобен парцел е 1000 лв., само че цените варират от 800 до 1500-1600 лв.. Съответно в най-ниската ценова категория са жилища със остаряло или никакво обзавеждане. 

Извън най-желаните квартали за живеене, цените за жилище с една спална са приблизително 450, а за по-голямо към 800 лв.. В тази категория пазарът също демонстрира съществени ценови амплитуди. По-малките жилища стартира от 300 и стигат 700 лв., до момента в който за по-големите би трябвало да заделим най-малко 600 месечно до към 1000-1200 лв.. 

Въпреки че цените не наподобяват ниски на фона на минимална работна заплата от 780 лв. тази година, а в план 933 лв. следващата година, данните демонстрират, че има сериозен дисбаланс сред продажни и наемни цени на жилищата в Пловдив. 

Съотношението „ цена/наем на жилищата “, което e постоянно употребен индикатор за подцененост или надцененост на жилищата, продължава да надвишава значително историческата си междинна стойност с над 30%.

Това значи, че наемите на жилищата са непропорционални ниски по отношение на стойностите на покупко-продажбите за покупко-продажба или пък продажните цени просто са мощно повишени. Заключението е на база средните стойности на този индикатор от началото на 2000 година до края на 2022 година Сравнено с тях сега съотношението цена/наем е с към 31% по-високо.  

Това е сигнал, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, които са разнообразни от добиване на непосредствена финансова изгода посредством отдаване чартърен на новопридобитите парцели. Такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата (и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще) или разбиране на жилищата като актив за предпазване на стойност в условия на ниски лихвени проценти и висока инфлация.

Ако цената на един апартамент е 120 000 евро, а за наем можем да му вземем по 500 лв. месечно или 250 евро жестоко, това значи, че 40 години апартаментът би трябвало да е населен, с цел да си върнем инвестицията. Не е нужно да посочваме, че не наподобява по никакъв начин рентабилно. Ниските наеми нормално би трябвало да подтикват хората да живеят чартърен. В изискванията на ниски лихви по ипотечните заеми и възходяща инфлация обаче, това не е толкоз логически избор.

Нарастването на приходите на семействата, отзивчивостта на банките да кредитират покупка на жилище, основават покачва достъпността на жилищата, което се отразява съществено върху пазара и в действителност способства да нарастване на несъответствието сред цените на наемния и покупния пазар на парцели. 

Ако достъпът до жилища в Пловдив намалее - по-малко ново строителство, стесняване на вторичния пазар на прекупвачи, повдигане още на цените, повдигане на лихвите по ипотеките и завишаване на условията за кредитиране като по-голям % самоучастие или по-висок базов приход, биха повлияли върху пазара и биха довели до по-голямо търсене на наемния пазар. Това по-голямо търсене пък ще докара до повдигане на цените на елементарния пазарен принцип на търсенето и предлагането. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР