Наемите на жилищата в Гърция стават недостъпни за част от

...
Наемите на жилищата в Гърция стават недостъпни за част от
Коментари Харесай

Наемите в Гърция са непосилни за младите хора

Наемите на жилищата в Гърция стават недостъпни за част от младежите. 27-годишната Кристина Папас е трябвало да си потърси по-евтин апартамент в покрайнините на Атина, откакто наемът на остарелия є апартамент бил повишен, написа организация Ройтерс, представена от в. " Български вести ".

Наемът за новия апартамент от 25 кв. м на Папас в покрайнините на квартала “Нео Психико ” е 200 евро на месец и не включва битовите сметки. Тя обаче счита, че е извадила шанс с него. Наемът на жилището є в квартал “Каисариани ” в Атина бил повишен с 12,5%, с което общите є месечни разноски, в това число битовите сметки, достигнали 500 евро. “Трудно е да свързваш двата края, когато заплатата ти е 650 евро на месец ”, споделя Папас.

Младите хора в Гърция все по-често не могат да наемат апартамент болести високите цени на силата, инфлацията, растящите наеми и оскъдното предложение на дребни жилища. Недостъпността на жилищата в Гърция е огромен проблем, защото виталният стандарт и благосъстоянието на семействата към този момент пострадаха от дълговата рецесия, която стартира през 2009 година, и последвалите години на строги икономии.

“Много хора в моята възрастова група са изправени пред същия проблем. Те или избират да живеят със съквартирант, или не престават да живеят с родителите си. Можете да го извършите, когато сте на 19 години, само че не и по-късно ”, споделя момичето. Допитване на института “Етерон ” в Атина сподели, че за 83% от интервюираните 1007 души на възраст от 18 до 44 години наличните жилища са главното им терзание. Близо половината са декларирали, че имат усложнения или не могат да заплащат наема си, а 77 на 100 едвам свързват двата края.

Цените на жилищните парцели в Гърция са с над 29% по-високи по отношение на най-ниското си равнище от 2017 година, демонстрират данни на Гръцката национална банка. Това води и до растеж на наемите.

Същевременно предлагането е лимитирано, тъй като огромна част от дребните жилища с повърхност от 45-50 кв. м се отдават чартърен на туристи посредством онлайн платформи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР