Наематели на общински апартаменти във Варна с установени жилищни нужди

...
Наематели на общински апартаменти във Варна с установени жилищни нужди
Коментари Харесай

Блокът на правоимащите, или за бизнеса на "крайно нуждаещите се" във Варна

Наематели на общински жилища във Варна с " открити жилищни потребности " имат дялове в настоящи търговски сдружения или са закрили фирмите си директно преди и след приемането на настанителни заповеди. Това сподели инспекция на " Дневник " в регистъра, обхващащ единствено два входа на първокласен жилищен блок, който се намира на централния Бул. " Цар Освободител " № 88 в града.

Козметика и компютърни технологии

Справка от началото на т.г. сподели, че в блока живеят 11 " извънредно нуждаещи се ", множеството от които и в този миг развиват комерсиална активност, чиято облага мъчно може да бъде проследена.

Така да вземем за пример в апаратамент от 74 кв. м. против 85 лева на месец живее Тодорка Цонева.

 Скрийншот от обществения профил на Теодорка Цонева във Facebook.
© Дневник

Скрийншот от обществения профил на Теодорка Цонева във Facebook.

Настанителната й заповед е издадена на 23 декември 2009 година Според обществената информация във Facebook профила на Цонева сега тя работи в студио за хубост " Шател ". В негова реклама от 2012 година, поместена в уеб страницата lapni.bg, за контакти е посочен същия телефон, който е оповестило при регистрацията си и сдружение по Закона за отговорностите и договорите със същото име - " Шател ". То е учредено в годината, в която Цонева е получила заповедта си за настаняване в общинско жилище като извънредно нуждаеща се. И към момента е интензивно.

Друг наемател в блока, отново в жилище от така наречен " фонд за угаждане на жители с открити жилищни потребности " живее и Бойка Балева.

 Скрийншот от обществения профил на Бойка Балева във Facebook.
© Дневник

Скрийншот от обществения профил на Бойка Балева във Facebook.

До 6 ноември 2011г. тя е била съучастник в компанията " Аня " ООД. Неговата разностранна активност се простира от външна и вътрешна търговия, транспортна, хотелиерска,туристическа, ресторантьорска и рекламна активност до покупка, градеж или обзавеждане на недвижими парцели за продажба. Дейността на компанията е прекъсната половин година преди издаването на заповед за настаняването на Балева в общински апартамент от 69 кв. м. За него тя заплаща месечен наем от 77 лева

В апартамент от 62 кв. м. на бул. " Цар Освободител " № 88 живее и Виолета Бошнакова.

 Скрийншот от обществения профил на Виолета Бошнакова във Facebook.
Скрийншот от обществения профил на Виолета Бошнакова във Facebook.

В момента съгласно информацията, оповестена във Facebook профила на Бошнакова, тя е маркетинг експерт в образователен център " Европа ". Той провежда " курсове по оперативно счетоводство, стопанска система, мениджмънт, компютърни технологии " и други Центърът е активност на сдружението " Европа 1997 ", чийто едноличен притежател е 71-годишната Станка Бошнакова, явно майка на Виолета. Пак съгласно изявления във Facebook маркетингът е единствено един от професионалните й ползи. В началото на юни м.г. тя е разгласила статус, съгласно който е била измежду участниците в Международна козметична конференция в хотел " Самоков " в Боровец.

 Скрийншот от обществения профил на Виолета Бошнакова (в дясно) във Facebook
Скрийншот от обществения профил на Виолета Бошнакова (в дясно) във Facebook

През Париж до Малага

Друг жител на апартамент в същия блок е Ивелина Белева.

 Скрийншот от обществения профил на Ивелина Белева във Facebook
Скрийншот от обществения профил на Ивелина Белева във Facebook

За жилището си от 54 кв. м. като извънредно нуждаеща се тя заплаща наем от 59 лева на месец. Справка в Търговския указател демонстрира, че сега Белева взе участие с дял от 50% в Дружеството по закона за отговорностите и договорите " Ивели ". То има като предмет на активност " търговия на дребно с дрехи ". Освен това Белева е и " занаятчия коафьор в салон за хубост " Ивели " ", излиза наяве от обществената информация в профила й във Facebook. Пак там на 28 септември тя е разгласила статуса " Добро утро от красива Малага! ". Няколко тага наблюдават пътуването й до испанския курорт през летищата в Букурещ и Париж.

Мита Колева живее в апартамент от 69 кв. м. на бул. " Цар Освободител " №88 против наем от 80 лева на месец. Тя е имала участи в Едноличен търговец " Меркурибил – Мита Колева " и сдружението по Закона за отговорностите и договорите " Ян и Ин 61 " с " активност по поддържане на физическото положение ". Колева е прекратила активността си като едноличен търговец на 1 януари 2012г. - осем месеца откакто е била настанена като извънредно нуждаеща се в общинско жилище. По-рано за неактивно е било оповестено и " Ян и Ин 61 ".

Събирателното сдружение " Мат мих 80 " е имало необятен предмет на активност - от преправка и търговия с растителни и скотски артикули, през финансово- счетоводни, административни, таксиметрови и козметични услуги, до хотелиерство, ресторантьорство и външно-търговска активност. Компанията е спряла да съществува на 15 юли 2011г. Това обаче се е случило три месеца, откакто един от съдружниците в нея - Светлана Димитрова е получила заповед за настаняване като извънредно нуждаеща се в общински апартамент във въпросния блок. Жилището е с повърхност от 57 кв. м. и е предан чартърен против 69 лева

Ало, такси!

В друго жилище на бул. " Цар Освободител " №88 живее Теодор Теолов. Той развива активност като едноличен търговец " Теди " и се занимава с транспортна, хоелиерска, туристическа, и импресарска активност, с произвеждане на филми и звукозапис, оказион, таксиметрови транспорти и други В предмета на активността му е записано и " разкриване на бар ". Наемът, който Теолов заплаща за 69 кв. м. общински апартамент от контингента за " извънредно нуждаещи се " е е 82 лева месечно.

През друго сдружение, записано все по Закона за отговорностите и договорите - " Ив Джи Си ", Тони Георгиева прави " търговия на дребно на открити щандове ". Нейният дял от компанията, която съгласно системата за фирмено разузнаване " Дакси " развива активност и в този миг, е 25%. Дружеството е записано на адреса на общински парцел на ул. " Дубровник " 48, където Георгиева е била настанена със заповед, издадена от районното кметство " Приморски " във Варна на 13 май 2014 година Около година по-късно на 22 юни 2015 година поради " открити жилищни потребности " тя е настанена в ново общинско жилище на бул. " Цар Освободител " № 88. То е с 69 кв. м. и наем от 78 лева

На същия адрес живее и Цонка Куманова. Като извънредно нуждаеща се тя е настанена там на 28 април 2016 година и заплаща 81 лева месечно за апартамент от 93 кв. м. Справка в Търговския указател демонстрира, че Куманова е шеф на сдружението " Пеяв ", в което има 40% от дяловете. То е записано отново по Закона за отговорностите и договорите и развива активност в областта на таксиметровия пътнически превоз. Останалите 60% от компанията са благосъстоятелност на брачна половинка на Куманова Петър.

От мокрия бюфет до о. Мавриций

По информация на " Дневник " от началото на май м.г. против 87 лева месечен наем във ведомствен апартамент от 110 кв. м. в блока на бул. " Цар Освободител " живее зам. кметът на Варна Пейчо Пейчев.

 Пейчо Пейчев, скрийншот от
© Скрийншот от

Пейчо Пейчев, скрийншот от " Нова телевизия "

С решение на Общинския съвет от края на април м.г. жилището му се оказа трансферирано във фонда за " извънредно нуждаещи се ", което даваше опция Пейчев да го придобие на цена не по-висока от данъчната му оценка. След като абсурдът стана обществен, прехвърлянето бе целесъобразно с " техническа неточност ", само че администрацията на варненския кмет Иван Портних отхвърли да разгласи отговорните за нея.

Заедно с Пейчев в още 40 ведомствени жилища, благосъстоятелност на общината, против минимални наеми се оказаха настанени доставчик в общинския стол, отговорничката на мокрия му бюфет, полицейски началници и даже двама прокурори. Всички те се употребяват с привилегията да живеят във ведомствени жилища като фрагменти, значими за действието на общинската администрация или други сфери на публичния живот във Варна.

Проверката на спомагателни данни по случая сподели, че измежду най-любопитните случи на настанени в общински ведомствени жилища на бул. " Цар Освободител " №88 е този с Невена Клюнкова. Тя е началник-отдел " Човешки запаси и вътрешен административен надзор " в общината и населява апартамент от 104 кв.м. За него заплаща месечен наем от 92 лева

Според отзвук, оповестен в уеб страницата на туристическа компания, през февруари м.г., Клюнкова е избрала за почивката си петзвезден хотелски комплекс на брега на о. Мавриций в Индийския океан.

 Принтскрийн от обявата на Невена Клюнкова в уеб страницата на туристическа компания
© Дневник

Принтскрийн от обявата на Невена Клюнкова в уеб страницата на туристическа компания

Малки секрети

Имотите от така наречен " фонд ведомствен " на Община Варна видимо нямат нищо общо с тези за настаняване на жители с открити жилищни потребности (освен в случай че не бъдат трансферирани от първия във втория, както в тази ситуация с жилището на Пейчо Пейчев). Те могат да бъдат отдавани при изискванията на настояща и сега разпоредба. Според текста й наемателите не би трябвало да имат друго жилище, идеални елементи от парцел, кадърен за непрекъснато обитаване или терен, предопределен за жилищно или курортно строителство. Те не би трябвало да са притежатели на ателиета, кабинети, офиси и индустриални постройки или да са прехвърляли през последните 5 години сходни парцели на други лица.

Във всички от посочените нагоре случаи, наемателите с " остри жилищни потребности " евентуално са отговаряли на тези условия. Сред тях обаче, инцидентно или не, няма условия за даване на данни за размера на приходите и облагата им от комерсиална активност. Пак инцидентно или не тази информация не може да бъде проследена и през архива на Търговския указател, защото в преобладаващата част от посочените случаи става дума за събирателни сдружения или такива, регистрирани по Закона за отговорностите и договорите. Тези форми на сдружаване не са обект на регистъра. А по този метод действителният финансов статус на " извънредно нуждаещите се ", както и претекстовете, с които те са получили общински жилища с невисок наем, остава загадка, известна единствено на няколко чиновника в общинската администрация.

Част от договорите за отдаване на жилищата в блока на бул. " Цар Освободител " №88 са подписани още по времето на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов. Останалите – от администрацията на наследника му Иван Портних. През 2013 година той пое прибързано прекъснатия мандат на Йорданов, а през 2015 година завоюва и постоянните избори за локална власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР