Наемането и закупуването на жилище стана твърде скъпо, особено за

...
Наемането и закупуването на жилище стана твърде скъпо, особено за
Коментари Харесай

Имотите в Гърция стават недостъпни за местните

Наемането и закупуването на жилище стана прекомерно скъпо, изключително за притежателите на жилища за първи път в Гърция, които би трябвало да разчитат на  банков заем, написа Ekathimerini.
След интервал на спад в стойностите на парцелите и наемите заради продължителната финансова рецесия, цените на жилищата и наемите се покачиха доста. Според централната банка на Гърция цените на жилищата в региона на Атика са се повишили с съвсем 70% от 2018 година насам, а наемите са се повишили с сред 35% и 50% от 2018 година насам в множеството региони.
 
Много наемодатели също изискват доста нарастване на наема при възобновяване на контракт и това се утежнява от растящата инфлация.
 
Изследването на Potamianos Real Estate Group, което включва действителни контракти, а не рекламирани офертни цени, демонстрира, че междинният месечен наем сега е 7,90 евро на квадратен метър, съвсем 35% по-висок от 2017 година

Българи всеобщо купуват парцели в Гърция

В някои региони наоколо до центъра на Атина, като Кипсели и Панграти, както и в пристанището на Пирея, нарастването на цените от 2017 година до края на 2022 година надвишава 50%.
Много гърци са изправени пред действителността, че може в никакъв случай да нямат задоволително пари, с цел да си купят жилище, тъй като не могат да изплащат ипотечен заем.
Данни от статистическата организация на Европейски Съюз Евростат демонстрират, че в Гърция тези, които са изправени пред несъразмерни жилищни проблеми, съставляват 32,4% от градските поданици, спрямо 21,9% в Дания и 15,3% в Холандия.
 istock istock
Освен това 74,2% от гръцките наематели харчат повече от 40% от наличния си приход за наем и артикули от първа нужда. През 2021 година 36,4% от възрастните са имали просрочени сметки за наем, ипотека и комунални услуги. Още по-лоши са изискванията за 416 608 самотни хора, които нямат втори приход.
 
За тези, които се осмеляват да изтеглят ипотека, цените в центъра на Атина за жилища, постоянно над 35 години, с малко улеснения и съвсем никаква изолираност, са приблизително 1780 евро на квадратен метър или съвсем 180 000 евро на 100 квадратни метра. Като цяло в Атика междинните цени надвишават 2000 евро на квадратен метър.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР