Надзорният съвет на здравната каса препрати на парламента писмото, в

...
Надзорният съвет на здравната каса препрати на парламента писмото, в
Коментари Харесай

Парламентът ще реши дали иска нов управител на здравната каса

Надзорният съвет на здравната каса препрати на Народното събрание писмото, в което шефът на здравната каса желае да се съблюдава законът и да бъде прегледана невъзможността му да продължи да заема поста.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Частните лечебни заведения ще апелират здравната карта

Междувременно здравният министър насочи рекомендации към касата за неспазване на документа, който още не е обнародван
2 юни 2018
Управителят на здравната каса желае да прекратят мандата му (обновена)

Проф. Камен Плочев упорства пред управителния съвет на здравната каса да извърши закона
30 май 2018 Единствено Народното събрание, който избра с впечатляващо болшинство преди по-малко от година шефа на здравната каса проф. доктор Камен Плочев, ще реши дали да го освободи от поста по здравословни аргументи. Това стана ясно, след се разбра, че надзорният съвет на здравната каса не можа да дефинира дали той е в положение да извършва функционалностите си или не и би трябвало да изпрати писмото, с което Плочев желае преустановяване на мандата си до Народното събрание.

Оставка, която не е оставка

Проф. Плочев излезе в болнични преди три месеца, откакто влезе в спор със здравния министър Кирил Ананиев. Плочев изиска актуализация на бюджета на касата, с цел да бъдат платени задълженията на институцията към задграничните здравни каси. Ананиев пък изиска неговата оставка. Плочев беше извикан от депутатите на чуване и по-късно постъпи в болница. Седмица по-късно се оказа, че той е бил прав за размера на задълженията. Плочев прекара в болнични три месеца, само че здравословното му положение не се е подобрило и той уведоми за това надзорния съвет на касата. По закон шефът на касата би трябвало да бъде освободен от поста, в случай че отсъства по болест повече от три месеца. Затова той сезира надзорния съвет, който да откри, че е в неспособност да извършва функционалностите си повече от три месеца. Оттам нататък надзорният съвет би трябвало да уведоми Народното събрание, който избира шефа. В писмото си проф. Плочев категорично декларира, че не подава оставка, тъй като не е направил каквото и да е нарушаване, в противен случай - с дейностите си е оказал помощ за разрешаването на един проблем, което " ще укрепи престижа и положителното име на НЗОК и Република България. "

Крачка обратно

По време на съвещанието на парламентарната здравна комисия здравният министър Кирил Ананиев, представен от zdrave.ne,t е съобщил, че " проф. Плочев е в действителност един заслужен доктор и човек. Никой в Министерството на здравеопазването, нито в НЗОК има някакви отрицателни настроения към него ".

" Каквото вземете като решение, това е във вашите ръце, ние си оставаме с най-хубави усеща и в случай че вие прецените, че той би трябвало да продължи, с най-голямо наслаждение ще продължим да работим ", е споделил още здравният министър.
Управител на частна болница оглави лекарския съюз

Д-р Иван Маджаров, шеф на университетската многопрофилна болница " Пълмед " оглави Българския лекарски съюз, след оспорвана конкуренция, в която участваха четирима претенденти. Клиниката е част от най-голямата българска болнична верига, благосъстоятелност на доктор Михаил Тиков, в която вземат участие клиники в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Велинград, Пещера, както и медицински центрове.

Досегашният ръководител на лекарския съюз доктор Венцислав Грозев остана втори. На трето и четвърто място в гласуването бяха предходният ръководител на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов и досегашният член на контролната комисия доктор Георги Тодоров.

Новият ръководител на БЛС даде обещание, че ще се бори за повече пари в опазването на здравето и посочи, значим детайл от успеваемостта на системата е елиминирането на разделянето на лекарите на такива в доболнична и болнична помощ, на работещи в частни или държавни структури.

За заместник-председатели бяха определени досегашният член на управителния съвет на лекарския съюз и завеждащ клиниката по неврохирургия в " Пирогов " проф. доктор Николай Габровски и доктор Николай Брънзалов, експерт по обща медицина и представител на общопрактикуващите лекари в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР