Надзорният съвет на Първа инвестиционна банка е взел решение да

Надзорният съвет на Първа инвестиционна банка е взел решение да ...

ПИБ сменя и финансовия си директор Живко Тодоров.Надзорният съвет на Първа инвестиционна банка е взел решение да прекрати договора на главния си финансов директор Живко Тодоров, считано от 2 април. Това съобщава кредитната институция в писмо до инвеститорите. 

Все още не е обявен наследника на Тодоров. Предстои промяната в управителния съвет на банката да бъде Търговския регистър след съгласуване с Българската народна банка.  

Това е втората сериозна промяна в управлението на банката, след като на 20 март Неделчо Неделчев напусна позицията главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. За нов главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank бе избран Никола Бакалов.

Както "Банкеръ" съобщи, на 31 март Надзорният съвет на ПИБ даде положителна оценка на кандидатурата на Ралица Богоева за член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Реално, Богоева попълва управлението на банката, след като Никола Бакалова го оглави. 

В края на миналата година от ПИБ обявиха, че планират увеличение на капитала чрез публично предлагане на акции. В момента той е в размер на 110 000 000 лева, разпределени в същия брой акции с номинал от по 1 лев.

Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са двамата големи акционери, като всеки от тях държи по 42.50% от книжата с право на глас. Останалите 16 500 000 броя или 15% от капитала на банката са собственост на други акционери местни и чуждестранни юридически и физически лица, притежаващи акции, предмет на свободна търговия на "Българската фондова борса" (free-float).

На 20 февруари обаче от Комисията за финансов надзор излязоха с решение, че регулаторът отказва да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от "Първа инвестиционна банка" АД. Но от банката увериха, че "продължават да изпълняват своя план за увеличение на капитала"

 

Източник: banker.bg