Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1

...
Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1
Коментари Харесай

Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли, реши НОИ

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт реши нарастването на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Това заяви служебният обществен министър Ивайло Иванов след съвещанието на Националния застрахователен институт.

Единствено от Асоциацията на индустриалния капитал са дали своят вот " Въздържал се ". Решението на Надзора е дефинитивно, изясни служебният обществен министър Ивайло Иванов.

Припомняме, че отчет на специалисти от Национален осигурителен институт сподели, че осъвременяването на пенсиите би трябвало да е с 10%. Причината - междинният застрахователен приход и инфлацията са се повишили с по-малко от плануваното в края на предходната година. А точно от тези индикатори съгласно Кодекса за обществено обезпечаване зависи осъвременяването на пенсиите.

Още през вчерашния ден служебният министър председател, съобщи, че индексацията по швейцарското предписание ще бъде с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО за този година. След съвещанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт служебният обществен министър изясни, че не е належащо Народното събрание да се събира изключително, както изиска една от парламентарните групи.

Великденските добавки няма да повлияят на нарастването на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото. Парламентът не може да взима решения, това е в пълномощията на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, който взима решение с какъв брой да се усилят пенсиите, съобщи на брифинг служебният обществен министър Ивайло Иванов.

" Политиците не би трябвало да въздействат върху взимането на решенията на един самостоятелен орган, АИКБ не са поискали 10 %, въздържаха се ", добави Иванов.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР