Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса отново е изправен пред

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса отново е изправен пред
Коментари Харесай

Здравната каса пак е пред дилема дали да въведе лимити в онкологията

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса още веднъж е изправен пред алтернативата дали да вкара ограничавания в някои действия, за които в този момент лечебните заведения работят без предели като химиотерапията, интензивните грижи, ражданията и хемодиализата. Това излиза наяве от стенограмата от последното съвещание на надзора на здравния фонд. Миналата година касата вкара индикативни стойности, с които да следи разноските за тези действия, само че без да постанова ограничавания в заплащането. Сега обаче ръководителят на надзора и зам.-здравен министър Жени Начева предлага да се намерения за въвеждането на наложителни стойности, в границите на които лечебните заведения да са длъжни да вместват активността си.

“Може би по този начин да ви се стори прекомерно революционно моето предложение... Моето генерално предложение е, откакто има към този момент една година наблюдаване в отчетността и е ясно горе – долу къде са пробойните в тези посоки, дали да не се включат не като индикативни стойности, а като наложителни стойности по лечебни заведения и разноските за онкологични медикаменти, за импланти, медицински произведения и отвън регулация да останат единствено клиничните пътеки, които са свързани с диализа. Можем да предположим, че би следвало да има надзор на диализно болните, а не пречи и диализата да влезе в регулация и да останат отвън регулация единствено пътеките за раждане и тези, свързани с грижи за новородените “, показва Начева.

Тя напомня, че разноските за онкологично лекуване са нарастнали от 26 млн. лв. месечно до 32 млн. лв. месечно през предходната година.

“И за медицински произведения също. Там е по-слаба наклонността на растеж, тъй като по- мъчно могат да се регистрират медицински произведения, само че също има възходяща наклонност “, добавя тя.

Темата още веднъж излиза на дневен ред, откакто през предходната година НЗОК регистрира рекорден преразход в бюджета си за онкомедикаменти и заплати на лечебните заведения 327.6 млн. лв. за химиотерапия – с над 100 млн. лв. над заложеното. На този декор през годината излязоха и смущаващи данни, че онкоболниците лекуват пациенти с към 10 пъти разлики в цените и при междинна стойност за лекуване на онкоболен на година от 8384 лв., някои лечебни заведения като “Сердика “ и “Надежда “ регистрират междинна стойност от 16 273 лв. и 14 535 лв., което е съвсем двойно.

Синдикати и пациенти са срещу предели за онкоболни

Представителя на синдикатите в надзора на касата доктор Иван Кокалов обаче поучава Начева да се подхожда внимателно, изключително по тематиката за лекуването на онкоболните пациенти.

“Аз мисля, че особено детското опазване на здравето и онкологията би трябвало доста по-внимателно да слагаме предели. Защото не можеш да обясниш на една майка, че лимитът е привършен и не може да одобряват детенцето, тъй като към този момент няма предел да го церя. И съгласно мен тук би трябвало да се намерения в действителност кои пътеки да излязат отвън тези предели особено в педиатрията и особено в онкологията “, показва той.

“В онкологията аз съм склонен, че трябва… Ние видяхме какъв брой доста пари отидоха за онкологични медикаменти. Там нещата би трябвало да се заловен крепко. Има ред проблеми и аргументи. Но когато се диагностицира онкологично болен да кажем, че има ограничавания и виждате ли този човек ще би трябвало да чака, тъй като към този момент са изчерпани всичките тези предели и би трябвало да отиде другаде, съгласно мен, нито е хуманно, нито е търпимо “, разяснява той.

Представителят на Националната пациентска организация Андрей Дамянов също декларира, че не може да одобри ограничение на разноските за онкоболни и деца. “Трябва да има надзор освен по документи, а и надзор дали този болен, който е наведен в болничното заведение на място и дали в действителност е 120 кг и му е изписана ей такава доза за лекуването “, разяснява той.

Начева разяснява, че откъм следващ надзор лечебните заведения са изрядни и се обръща към останалите членове на надзора да кажат какъв е потребният ход на касата освен това състояние.

Тя обръща внимание и на това, че преразходите при безлимитните пера, свиват бюджета за останалите действия в болничната помощ, заради което касата може да не успее да извърши уговорките си.

И още веднъж на дневен ред са автоматизираните системи за онколекарства

Така още веднъж на дневен ред по предложение на Кокалов се оказва концепцията за въвеждане на автоматизирани и полуавтоматизирани системи за подготвяне на медикаментите за химиотерапия, от която касата предходната година се отхвърли под напън. Сега Начева заявява, че касата още веднъж има желание да я осъществя.

Мярката беше планувана да влезе в действие от тази година, с цел да предотврати сегашната процедура сред 25% и 30% от скъпите лекарства да се изхвърлят от лечебните заведения, само че НЗОК се отхвърли от нея поради съпротивата на лечебни заведения против разноските, които трябваше да влагат в системите от порядъка на 200 000 – 300 000 лв.. Инвестицията в сходни системи обаче понижава разноските и на самите лечебни заведения за лекарства от порядъка на 20% след въвеждането им.

Безлимитните действия ощетяват останалата болнична помощ

Начева обръща внимание и на това, че преразходите при безлимитните пера, свиват бюджета за останалите действия в болничната помощ, заради което касата може да не успее да извърши уговорките си.

“Т.е. ние, компенсирайки преразходите по Приложение 1, още повече свиваме най-масовата болнична здравна помощ. За 20 пътеки има растеж с 20% на разноските, а за останалите 250 пътеки ние свиваме, с цел да влезем в общия предел от 150 милиона. И, поставяйки въпроса, да обмислим по какъв начин да балансираме, наблягам - на равнище следващ надзор на онколози и разноски на медикаменти ние се опитваме да предприемем всички дейности. Правим нормативни промени. Това няма да докара до бърз резултат от финансова позиция в разноските “, показва тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР