Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджета на

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджета на
Коментари Харесай

Здравната каса прие проектобюджета за догодина

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри проектобюджета на институцията за 2020 година, като в гласуването се въздържа единствено представителят на пациентските организации. Това сподели пред публицисти ръководителят на Надзорния съвет Жени Начева след съвещание на надзорниците.

За идната година абсолютният растеж за здравноосигурителни заплащания е с близо 400 млн.лв., като с над 10% е нарастването за медикаменти и за болнична помощ, а приблизително сред 5 и 8 на 100 - за първична извънболнична здравна помощ и за медицински произведения, уточни още Начева.

Начева добави, че надзорниците оферират да се даде гратисен интервал до 30 юни докато ще се резервира актуалният ред на възнаграждение на медицинските произведения. Дотогава Касата би трябвало да е готова с новия ред на възнаграждение и ще се опитаме бързо да променим механизма на финансиране, сподели още тя. По думите й скоро ще са подготвени наредбите, уреждащи метода, по който ще се заплащат медицинските произведения от НЗОК. За медицински произведения в бюджета на НЗОК за 2020 година са планувани 38 млн.лв, които съгласно Начева ще бъдат задоволителни. Няма да има напрежение за пациентите, задачата е да се усъвършенства редът за даване на медицинските произведения, увери тя. По думите й следва да се вкарат критерии и условия за надзор и отчетност от търговците, които дистрибутират медицински произведения.

Средствата за лекуване в чужбина ще бъдат 70 млн.лв., планува се още в проектобюджета. Според Начева е допустимо да има и в допълнение финансиране, ако се наложи, което ще бъде от прехвърляния от държавния бюджет, както и от запаса на НЗОК, който е в размер на 137 млн.лв. За лекуване на деца в чужбина се превеждат от държавния бюджет към бюджета на Министерство на здравеопазването, а по-късно към бюджета на НЗОК. Няма да бъдат намалявани средствата за лекуване в чужбина, акцентира Начева.

В момента се водят преговори сред НЗОК и Българския лекарски съюз за Националния рамков контракт за идващите 3 години. Имаме авансово единодушие с БЛС, че в текстовете на НРД ще откри място задължението за установяване на най-малък размер на средствата, които ще отиват за разноски за личен състав. Този ангажимент ще бъде изпълнен, само че какъв ще бъде точният %, не бих желала преди да сме се договорили с БЛС, да предпоставям, добави Начева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР