Надяват се съоръжението да сложи край на задръстваниятаКметът на Симитли

...
Надяват се съоръжението да сложи край на задръстваниятаКметът на Симитли
Коментари Харесай

Пускат за 3-ти март тунела „Железница“

Надяват се оборудването да постави завършек на тапите
Кметът на Симитли счита, че би трябвало да се построи към 1 км различен път около закрития рудник “Ораново ”

Трудният сектор е 15 км

Тунел “Железница ” от Автомагистрала Струма ще бъде пуснат за придвижване за 3-ти март. До тогава се чака да мине държавната приемателна комисия, която да даде акт 16 на оборудването.

Точно в този сектор сред Благоевград и Симитли сега се образуват големи тапи през почивните дни, тъй като при Симитли се събират потоците от коли идващи от Банско и Кулата. Сега всички се надяват, че тунелът и продължението на автомагистралата с към 5 км. ще реши този проблем. Но локалните не имат вяра, че това ще бъде рецептата на тапите.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов счита, че би трябвало да се построи към 1 км различен път около закрития към този момент рудник “Ораново ”, до отбивката за Банско при по този начин наречения мински мост. Проблемът бил с установяването на собствеността на оборудването. Апостолов споделя, че тази различна връзка може да стане единствено за 1 месец работа.

Тунел “Железница ” е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас, с две обособени тръби за придвижване в посока. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, аудио и радио обявяване, електронна система за надзор на достъпа и т. н.

Двете тунелни тръби са свързани с напречни връзки, които ще са за евакуация при положение на тежък пътен случай. Тунелът има 2 напречни връзки за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини, както и 4 за пешеходци. В региона се построи и хеликоптерна площадка.



На хеликоптерната площадка при тунел “Железница ” на автомагистрала “Струма ” ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона.

Над две години се забави стартирането на тунелното оборудване. Причината е, че се установяваха рискови две свлачища, които трябваше да се укрепват.

Сега всичко е готово и се чака 6-километровият сектор от Автомагистрала Струма сред Благоевград и Симитли да отпуши придвижването.

Това обаче няма да реши генералния проблем на Автомагистрала Струма, тъй като остава незавършен секторът в Кресненското дефиле. Засега остава да се осъществя така наименуван Източен вид, т.е. едното платно на автомагистралата да минава по досегашното трасе на дефилето, а другото да се вдигне високо по билото. Според специалисти в околните 5 до 7 години това обаче надали ще стане.

До тогава автомагистралата ще опира до Кресненското дефиле, а вътре още веднъж ще има запушване, тъй като пътят е разграничен с колчета, с цел да няма изпреварвания. Трудният сектор от близо 15 км се минава постепенно и колите се точат в колона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР